8.1 C
Poreč
Nedjelja, 7 ožujka, 2021
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Šef HUP-a priželjkuje popuštanje mjera: 'Godinu dana smo u nekom mentalnom logoru'

Šef HUP-a priželjkuje popuštanje mjera: ‘Godinu dana smo u nekom mentalnom logoru’

Direktor Hrvatske udruge poslodavaca, Damir Zorić, gostovao je danas u programu N1 televizije, gdje je govorio o aktualnim gospodarskim i financijskim problemima u državi. Na početku razgovora Zorić se osvrnuo na dug prema veledrogerijama zbog kojeg prijeti nestašica lijekova i paraliza zdravstvenog sustava.

„Dug je egzaktan, to su sve ugovorni iznosi za isporučeno, što treba platiti u ugovorenim rokovima. Veledrogerije su svoje rekle, sad čekama odgovor druge strane. Svjesni smo da taj odgovor neće biti adekvatan ako ne dođe do reforme u sustav koji je u stanju uvećavati dugove i za 200 milijuna kuna mjesečno. To su milijarde kuna, protokoli i tenderi u rukama države”, istaknuo je čelnik HUP-a.

Nema pomoći zdravstvu bez temeljitih reformi

Zorić je objasnio i što podrazumijeva pod korjenitom reformom. „Ako imate situaciju da vam ravnatelj jedne bolnice kaže da čitav limit sredstava troše na plaće, jasno je da se krivo troši, ili se ne odobrava dovoljno, ili treće, da nema dovoljno. Onda je pitanje kako osigurati nove iznose sredstava“, kazao je, i komentirao pitanje treba li bolnice voditi menadžer.

„Za ravnatelje bolnica se postavljaju najugledniji liječnici koji u momentu odgovaraju ministru. Onda se dogodi da izgubite odličnog liječnika i dobijete ne baš osobitog menadžera. Ne znam imamo li slučaj da kvalificirana osoba upravlja sustavom. Ali i da dovedete najboljeg, neće pomoći ako nema sredstva. Zdravstvo je uvijek tu negdje na rubu i uvijek su mu potrebne dotacije, ali u ovakve situacije dolazimo svaka dva mjeseca. Upozoravamo da i kada platite i sanirate, neće biti sreće ako ne presložite stvari iznutra, i da ćemo uskoro doći u istu situaciju”, naglašava Zorić.

Direktor HUP-a izrazio je nadu da će uskoro doći do popuštanja protuepidemijskih mjera. “Za sada se epidemiološki uvjeti dobro razvijaju, nadam se da će to pomoći svima. Godinu dana smo u nekom mentalnom logoru koji nije dobar za nikoga. Teško je ljudima objasniti kako na benzinskoj možete uzeti kavu, a na Jakuševcu, na kojem je stotine tisuća kvadrata prostora, ne možete dopustiti trgovanje. Država se tu držala principijelno. Naš način života drugačiji je od japanskog, njemačkog ili nordijskog, i mislim da će nam relaksacija jako dobro doći”, govori.

Izvor: Telegram

Foto: Youtube

NAJČITANIJE