8.1 C
Poreč
Nedjelja, 7 ožujka, 2021
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Senzori prate koliko plešu pulska Zlatna vrata

Senzori prate koliko plešu pulska Zlatna vrata

Pomicanje Slavoluka Sergijevaca od danas će biti pod nadzorom – kako su i najavili iz Arheološkog muzeja Istre u Puli, jutros je počelo postavljanje senzora zahvaljujući kojima će se utvrditi postoje li značajnija strukturna pokretanja pukotina i spojeva antičkog spomenika.

Mjerače pokreta na Zlatnim vratima trebali su biti postavljeni već početkom veljače, no loši vremenski uvjeti to jednostavno nisu dozvoljavali. Kako nam je tih dana rekao ravnatelj AMI-ja Darko Komšo, senzori će stabilnost spomenika pratiti godinu dana. Ova mjerenja, koje će obaviti Građevinski fakultet u Rijeci, nužna su prije nego se krene u obimne konzervatorsko-restauratorske zahvate na Slavoluku, planirane i najavljivane za koju godinu.

Slične su analize provođene i prije 25 godina i tada je utvrđeno da je struktura stabilna. No lani je, tijekom zahvata na slavoluku, a zbog kojeg je podignuta i velika skela i čime je omogućen detaljni pregled spomenika, utvrđeno da mu stanje baš i nije najbolje, posebno po pitanju ispuna kojima su Zlatna vrata popravljan u prošlosti.

Neovisno o tome, iz AMI-ja navode da je ovakva mjerenja neophodno redovito ponavljati u
okviru stalnog nadzora. Vrijednost zahvata iznosi 45.000 kuna, a za potrebe postavljanja
mjerača montira se i pomična skela čija vrijednost iznosi 14.375 kuna. Z. S.

NAJČITANIJE