17.7 C
Poreč
Petak, 5 lipnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica SVIJET Sicilija: Pozivi na pobunu šire se društvenim mrežama

Sicilija: Pozivi na pobunu šire se društvenim mrežama

Stvaraju se grupe na Facebooku i na Wahts App-u: ”Moramo razvaliti sve supermarkete, a ako dođu panduri…. Stvorili smo grupu kako bi prenijeli jasnu poruku da se nešto mora poduzeti za dobro naše djece i naših obitelji: ima obitelji koje proživljavaju teške trenutke i nemaju što jesti”

Marano ( M5S): Moguće je da u Siciliji dođe do društvene pobune, neka regionalna vlada izradi plan borbe protiv siromaštva

Sicilija: Počinju se osjećati prvi signali opasne društvene napetosti kao posljedica neočekivane i iznenadne pojave korona krize. Proteklih je dana ministar za Jug Italije, Giuseppe Provenzano, izrazio spremnost pružiti podršku i primjenu mjere za pomoć socijalno ugroženim osobama. Čini se da je donošenje mjera neophodno kako bi se očuvao javni red i društvena održivost nacije. Naime, proteklih su dana na Siciliji zabilježeni događaji koji potvrđuju stanje opasne društvene napetosti.

U četvrtak, 26. ožujka skupina od oko dvadeset građana ušla je u jedan supermarket u Palermu, napunili su košare prehrambenim artiklima te pokušali probiti blagajne bez da plate. U velikom strahu zbog nastale situacije personal supermarketa odmah je pozvalo policiju koja je brzo intervenirala i uspjela umiriti stanje.

Kako dani prolaze tako se povećava i društvena napetost na talijanskom otoku. U Palermu je društvena napetost dosegla vrhunac. U ovom su tjednu stvorene razne grupe na društvenim mrežama. ”Stvorili smo grupu kako bi prenijeli jasnu poruku da se nešto mora poduzeti za dobro naše djece i naših obitelji: ima obitelji koje proživljavaju teške trenutke i nemaju što jesti”

I u Paternu, gradu od 46 000 stanovnika provincije Catanie, stvorena je Wahats App grupa putem koje se otvoreno upućuju pozivi građanima na pljačku marketa. U audio poruci koja je kružila društvenim mrežama građani su pozvani na pobunu u koliko gradska administra- cija i gradonačelnik Nino Naso ne prihvate zahtjeve građana. Fails s audio porukom dospio je do karabinjera koji su prijavili autora snimke zbog pozivanja na kršenje javnog reda i mira.

Regionalna zastupnik M5S, Jose Marano, pozvala je državne i regionalne institucije da provjere je li regionalna vlast već pripremila plan mjera kako bi umanjila stanje opasne socijalne napetosti.

Nakon teške zdravstven krize koja pogađa Italiju, moguće je da će u Siciliji, a možda i šire, izbiti društvena kriza nepoznatih razmjera i posljedica. Sicilija već sada bilježi visoku stopu obitelji koje žive na rubu siromaštva. Mnogima prijeti otkaz, mnogi neće uspjeti naplatiti izdane fakture, neki će morati zatvoriti dućane. (iV)

 

Video: U Pulji (Puglia) građani su također u očaju, a trgovci protestiraju. Očaj građana, koji se pretvara u bijes, zahvatio je Bari gdje je jedan trgovac u očaju i bez novaca, manifestirao svoje ogorčenje ispred jedne banke, na što su snage javnog reda intervenirale.

Video: Il Tempo

Foto: Il Tempo

NAJČITANIJE