6.7 C
Poreč
Ponedjeljak, 18 siječnja, 2021
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO SIKD poziva članove sindikata Valamar Riviere da podnesu prigovor na Odluku o...

SIKD poziva članove sindikata Valamar Riviere da podnesu prigovor na Odluku o korištenju godišnjeg odmora

Predsjednica SIKD Marina Cvitić

Na Facebook stranici Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije objavljen je post kojim se obavještavaju članovi sindikata da je od strane poslodavca došlo do povrede zakona u postupku donošenja Odluke o trajanju i korištenju godišnjeg odmora za 2021. SIKD poziva članove sindikata Valamar Riviere d.d. da podnesu prigovor na, po mišljenju sindikata, nezakonitu Odluku. Objavu Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije prenosimo u cijelosti:

Od članova SIKD-a informirani smo da je poslodavac radnicima početkom godine počeo na razne načine (mailom, wiberom, porukama i sl.) dostavljati Odluke o trajanju i korištenju godišnjeg odmora za 2021. godinu. Odlukom se utvrđuje da u skladu sa Sporazum sa sindikatima od 30.04.2020. g. radnik ostvaruje pravo na 20 dana GO za 2021. godinu, od čega će 9 dana koristiti u vremenu od 01. siječnja do 15. siječnja 2021. godine, a ostatak od 11 dana do konca 2021. godine.

Predsjednica Sindikata Istre Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić odmah po dobivanju takve informacije (05. 01.2021.) uputila je poslodavcu dopis u kojem ga upozorava da navedene odluke nisu u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom Valamar Riviere, ali ni Sporazumom sa sindikatima od 30.4.2020. te poziva da povuče takve odluke o trajanju i korištenju GO jer o planu korištenja GO, poslodavac se nije savjetovao sa RV, radnik nije obavješten o korištenju GO 15 dana unaprijed, a što je najbitnije, sa sindikatima nije dogovoreno da će radnik ostvarivati pravo na 20 dana GO za 2021. godinu.

Prema tome, radnik ostvaruje pravo na GO u skladu sa kriterijima iz Kolektivnog ugovora. Do danas, poslodavac se nije očitovao predsjednici SIKD-a. Nije se očitovao ni predsjednik RV Ivica Mikulčić kojem je također upućen dopis, kao ni predsjednik STUH-a Eduard Andrić. Naime, upravo najveće zamjerke radnika Valamara na Sporazum kojeg su sindikati potpisali 30. travnja 2020. sa poslodavcem odnose se na trajanje godišnjeg odmora koji je dogovoren za 2020. godinu u trajanju od maksimalno 20 dana.

Kako ne bi istekao rok u kojem radnik može podnijeti prigovor (15 dana od dana primitka Odluke), pozivamo članove SIKD da na e-mail: ured@sikd.hr HITNO dostave osobne podatke (ime i prezime, svoju mail adresu i broj telefona) na koju će im iz SIKD-a dostaviti prigovor na predmetnu Odluku početkom idućeg tjedna, kao i sva potrebna pojašnjenja i informacije.

Žao nam je što smo prisiljeni na ovakav način obraćati se članovima, odnosno radnicima Valamara, ali gotovo svi radnici sada ne rade i nismo ih u mogućnosti informirati, a sami nisu informirani o svojim pravima. Naprotiv, radi obrazloženja odluke koja im je dostavljena, stječe se dojam da je to u dogovoru sa sindikatima, što NIJE TOČNO.

Sindikalni povjerenici Radomir Milevoj u Rapcu, Rafaela Radanović u Poreču, te Marko Kušurin i Marija Papac iz Dubrovnika, koji su upoznati sa svime, nisu u mogućnosti informirati sve radnike, a još manje im dostaviti prigovor, obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju. Stoga molimo članove SIKD-a kao i radnike koji to namjeravaju postati i imaju namjeru podnijeti prigovor na odluku da nam dostave tražene podatke.

MOLIMO DIJELITE KAKO BI INFORMACIJA DOŠLA DO ŠTO VEĆEG BROJA RADNIKA VALAMAR RIVIERE

. Foto: VoxFeminea)

 

NAJČITANIJE