Sindrom K: bolest koja je spasila na stotine života

Daleko iza zatvorenih vrata bolnice Fatebenefratelli u Rimu, ležali su pacijenti oboljeli od Sindroma K: nove, nepoznate i izuzetno opasne bolesti koja se u okupiranom glavnom gradu Italije pojavila krajem 1943. godine. Zaraza i simptomi bili su tako strašni da se čak i nacisti nisu usudili ući u odjel s oboljelima.

A najbolje od svega – bolest nikada nije postojala, bila je izmišljena. Njezin tvorac, ravnatelj bolnice Giovanni Borromeo, slovio je za deklariranog antifašista, protivnika fašističkog režima, a prije nego što je prihvatio posao u bolnici koju su vodili fratri, odbio je dvije ponude jer je uvjet za dobiti posao bilo članstvo u Nacionalnoj fašističkoj stranci. Bolnica Fatebenefratelli bila je, prema sporazumu između Katoličke crkve i vladajućeg režima, zapravo privatna bolnica i nije podlijegala zakonima države.

Borromeo je u bolnici zapošljavao mnoge diskrimirane liječnike, među njima bio je i Židov Vittorio Emanuele Sacerdoti koji je na jedan odjel sakrio nekolicinu preživjelih iz nacističke ‘čistke’ 16. listopada 1943. kada je više od 1.200 Židova završilo u logorima. U mjesecima koji su dolazili, bolnica je postala mjesto otpora, a Židovi, partizani, antifašisti i svi ostali koji se nisu slagali s nacistima postali su pacijenti sa ‘Sindromom K’.

Borromeo i njegovi saveznici – među kojima su bili i liječnici i fratri – u bolnici su imali i radio opremu s kojom su redovito komunicirali s partizanima i dogovarali akcije. Međutim, nacistima je ubrzo nešto postalo sumnjivo, radio je brže-bolje bačen u rijeku, a Borromeu je bilo posve jasno da njegovu bolnicu na Otoku Tiber (Isola Tiberina) očekuje ne baš ugodan posjet.

Kada su se nacisti pojavili u bolnici u potrazi za Židovima i antifašistima, Borromeo ih je – prije nego što će ih odvesti do ‘odjela’ na kojem su ležali pacijenti sa Sindromom K – ljubazno i strpljivo proveo kroz cijelu bolnicu usput im detaljno pričajući o užasima kroz koje prolaze oboljeli od njega. Kada su došli do odjela, pozvao ih je da uđu i slobodno sve pretraže, međutim nacisti su se u strahu od zaraze – povukli.

Borromeo je preminuo 1961., a tek desetljećima kasnije, 2004. godine, Yad Vashem (izraelski memorijalni centar posvećen žrtvama Holokausta) posthumno mu je dodijelio odlikovanje Pravednik među narodima, počast koju država Izrael daje pripadnicima drugih naroda koji su spašavali Židove tijekom Holokausta. (iV)