9.1 C
Poreč
Ponedjeljak, 19 travnja, 2021
iVijesti banner
NaslovnicaAKTUALNOŠKOLARCI BEZ VRIJEDNE USPOMENE: ’Oni ne mogu ništa, ne idu ne ekskurzije,...

ŠKOLARCI BEZ VRIJEDNE USPOMENE: ’Oni ne mogu ništa, ne idu ne ekskurzije, a mjere krše oni koji bi trebali davati primjer’

Situaciju s pandemijom covida-19 u školama, u emisiji “U mreži Prvog” prokomentirao je državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak, glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan te profesorica Sonja Turk iz Strukovne škole Sisak.

Paljak pritom otkriva kako je covid pozitivno 432 učenika i 138 djelatnika dok je brojka onih u samoizolaciji nešto veća. Radi se naime o 3224 učenika te 165 djelatnika. Ta situacija, ističe Paljak, prati onu opću.

Shodno tim brojkama, naveo je i kako je preko 75 posto nastave na A modelu, odnosno modelu uživo, a ispod tri posto na online je nastavi. Srednje škole u prosjeku kombiniraju i jedan i drugi model, dodaje.

Iako je do sada isticano kako škole nisu smatrane žarištem bolesti, Tuškan ističe kako je zabrinjavajuće da se u nekim školama simptomi zanemaruju te da se učenici nakon što nekoliko dana ostanu kod kuće vraćaju na nastavu. Ona smatra i kako se ne provodi dovoljno testiranja te ne možemo govoriti o realnoj situaciji.

“Ono što je jako uznemirilo zaposlenike u školama je sustavno kršenje mjera, nejednaki kriteriji i ne pružanje dobrog primjera svim učenicima. Dok oni ne mogu ništa, ne idu ne ekskurzije, mjere krše oni koji bi trebali davati primjer”, ističe.

Osvrnula se potom na prioritetno cijepljenje koje se traži za zaposlenike u obrazovanju. Ono bi dakako ostalo dobrovoljno, no problem im predstavlja, govori, što se djelatnici nisu uspjeli putem aplikacije prijaviti kao prioritetna skupina. “Aplikacija bi dala jasnu sliku koliko je zaposlenika zainteresirano”, rekla je.

Profesorica Turk govori kako su u Strukovnoj školi Sisak samo maturanti po modelu A, dok svi ostali nastavu prate po modelu B. Desetak djelatnika te škole cijepljeno je s obje doze cjepiva, a epidemiološku situaciju u toj ustanovi ocjenjuje stabilnom.

Osvrnula se naposljetku i na broj učenika koji su nakon potresa promijenili boravište, no na 450 učenika, to je učinilo njih tek desetak, tako da i ta brojka predstavlja mali postotak, zaključuje.

Izvor: Dnevno
Foto: Youtube

NAJČITANIJE