SLADOLJEV: ODRIČEMO LI SE OLAKO NATURSITIČKE PONUDE U ISTRI ?

Piše Jerko Sladoljev

SARS-COVID-19, koji hara više od godinu dana, mnogo je toga promijenio, odnosno nastavit će i dalje mijenjati. I naturisti su se počeli mijenjati i očito iz protesta se sve više kreću goli kod kuće, ali i na raznim javnim eventima. Na primjer u Italiji je nekoliko muzeja otvoreno samo za naturiste. U Francuskoj je po prvi puta otvoreno malo naturističko selo gdje svi stanovnici po dobrim vremenskim prilikama žive i uživaju goli. Pa čak i u Srbiji gdje se ovaj pokret u posljednje vrijeme jako širi i masovno prihvaća.

Grupa najsmjelijih naturista je po prvi put u Beogradu učestvovala u prvoj naturističkoj biciklističkoj vožnji, a ove godine su trebali organizirati EuNatov kongres europskih naturista, ali je otkazan zbog Covida i prebačen za veljaču 2022.g. Ne znam kako bi takav performans izgledao da stotinjak golih parova biciklista profilira u Zagrebu na trgu Bana Jelačića u organizaciji Biciklističkog saveza Hrvatske ?

I dok se kod nas naturistička središta pomalo gase usprkos trenutno relativno boljoj potražnji nego tekstilnim kampovima, u Srbiji se pokret budi i dobiva naklonosti lokalnih turističkih organizacija i podršku za realizaciju lokalnih projekata i stvaranja naturističkih odmarališta i klubova po modelu Austrije (koja je također bez mora), a kod nas se intenzivno radi da se zatvore ili prenamjene.

U Srbiji se uvelike posjećuju tzv „divlje plaže“ kojih ima najviše u Beogradu (Ada Ciganlija), Novom Sadu, Zrenjaninu, na Uvcu, ali i i drugim mjestima po Srbiji. Što želimo reći ? Mi smo u Istri bili i ostali kolijevka europskog komercijalnog naturizma. Danas u Hrvatskoj ima samo desetak naturističkih kampova, a 90% prometa se odvija u Istri. Istra je oaza za posjetitelje iz Bavarska, Austrije, Italije, Slovenije pa i Nizozemske jer ako gledamo realno niti jedna od tih država nema toliko naturističkih smještajnih objekata uz more i tako blizu.

No, priča iz Srbije neodoljivo podsjeća na naše početke iz 60-tih godina prošlog stoljeća u Vrsaru, na poduzetnički duh u izgradnji, promociji i borbi na tržištu za unaprjeđenjem i prepoznatljivošću ovog selektivnog segmenta turističke ponude. Podsjeća i na činjenicu da smo organizirali četiri Svjetska naturistička kongresa u Istri (Koversada 1972., Monsena
1988., Valalta 2004. i Koversada 2012.g.). Uložili smo ogroman kapital u materijalna i nematerijalna dobra i tog se bogatog nasljeđa olako odričemo.

Karizma i poduzetnički duh liderstva u ovom segmentu polako, ali sigurno nestaje i disperzira se u nama bliske destinacije u okruženju što je problem i strateškog razvoja turizma, ali i turističke politike Istre i Hrvatske, a naturizam je u porastu.

Činjenica je da udruge naturista iz Britanije, Francuske, Italije, Njemačke i Sjedinjenih Država, između ostalih, bilježe porast članstva tijekom posljednjih mjeseci – za čak 31% .  naturistički centri i naturisti su ipak bili i biti će iznimka jer su svojevrsnim paradoksom slobode tijela u harmoniji s prirodom stvorili svoje auru kako uvijek u kriznim vremenima može poslovati bolje.

Foto: Maistra