16.9 C
Poreč
Petak, 7 svibnja, 2021
iVijesti banner
NaslovnicaAKTUALNOSlavoluk Sergijevaca uskoro opet pod skelama

Slavoluk Sergijevaca uskoro opet pod skelama

Stabilnost Zlatnih vrata mjerit će se godinu dana

Postavljanje senzora koje će na duže razdoblje pratiti statiku Slavoluka Sergijevaca, prvoklasnog pulskog antičkog spomenika, planirano je za ovaj tjedan. No hodogram zahvata ipak će ovisiti o vremenskim uvjetima, a oni ovih dana i nisu naklonjeni radnicima na otvorenom.

– Za postavljanje senzora mora se montirati pomična skela za što moramo imati lijepo vrijeme. Zato čekamo kratki sunčani period, barem na jedan dan. Senzori će stabilnost spomenika pratiti godinu dana, rekao nam je Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre u Puli. Nakon što senzori budu postavljeni, skela će biti uklonjena.

Ova mjerenja, koje će obaviti Građevinski fakultet uz Rijeci, nužna su prije nego se krene u obimne konzervatorsko-restauratorske zahvate na Slavoluku, planirane i najavljivane za koju godinu.

„Praćenje stabilnosti spomenika važna je stavka njihove skrbi. Na Slavoluku Sergijevaca prisutne su pukotine i odmaci među kamenim blokovima koji upućuju na ozbiljne statičke pomake u njegovoj strukturi.

Radi se o pomacima koji su prisutni već stoljećima i vjerojatno je da se spomenik stabilizirao u ovakvom stanju. Unatoč tome pomake je potrebno redovito nadzirati“, poručili su iz Arheološkog muzeja.

Da Zlatna vrata, kako kolokvijalno zovemo slavoluk iz 1. stoljeća, imaju problema sumnjalo se i prije, a lani su to potvrdili i stručnjaci. Prošlog je proljeća, naime, postavljena čvrsta skela oko slavoluka zbog popravka i vraćanja kamena na krunište, čime je omogućen detaljan pregled rimskog spomenika iz blizine. Mada nam iz naše perspektive Zlatna vrata izgledaju dobro, arheolozi, konzervatori i restauratori ukazali su tada na loše stanje zakrpa, kojima je spomenik tijekom prošlih stoljeća popravljan da bi se spriječilo prodiranje vode. Glavni konzervator Marko Uhač otkrio je tada da zaista postoji i mogućnost da se spomenik
miče, ali treba imati na umu da je riječ o eventualno milimetarskim pomacima kroz desetljeća.

Posljednja su ovakva mjerenja izvedena 1995. ili 1996. godine, kada je ispitivanje pokazalo da je Slavoluk stabilan. Sada će na njega biti postavljeno 11 mjerača pomaka i mjerač temperature i vlage da bi se pomicanje pukotina, koja su uvijek prisutna u spomenicima, mogla povezati s realnim uvjetima okoliša koji djeluju na strukturu spomenika. Sa zapadne strane bit će postavljeno šest, s istočne pet mjerača.

Vrijednost zahvata je 45.000 kuna, a vrijednost pomične skele 14.375 kuna.

Zvjezdan STRAHINJA

NAJČITANIJE