6.3 C
Poreč
Četvrtak, 2 travnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Slovačka odobrila praćenje lokacije mobilnih uređaja. Oporba upozorava: Prijedlog zakona može ugroziti...

Slovačka odobrila praćenje lokacije mobilnih uređaja. Oporba upozorava: Prijedlog zakona može ugroziti građanska prava

Slovačka odobrila praćenje lokacija mobilnih telefona građana tijekom epidemije koronavirusa

U izvanrednoj brzoj proceduri slovački je parlament u srijedu odobrio izmjenu zakona kojom se državi omogućuje pristup zaštićenim podacima o mobilnim telefonima građana tijekom pandemije koronavirusa.

Sa 91 glasom za i 43 protiv, doneseni amandman će državnim zdravstvenim vlastima omogućiti upotrebu podataka o lokaciji mobilnih telefona za praćenje kretanja i sastanaka osoba zaraženih koronavirusom.

Vladajuća četverostranačka koalicija na čelu s konzervativcem Igorom Matovićem, koja je na vlasti od subote, želi provjeriti krše li se propisi za vrijeme karantene.

Ako bi osoba bila pozitivno testirana na COVID-19, bolest uzrokovanu virusom, nove mjere bi upozorile na ljude s kojima je zaražena osoba došla u kontakt.

Nakon prosvjeda socijaldemokratske oporbe, originalni prijedlog vlade odbačen je u parlamentu tako da se ne mogu pratiti telefonski pozivi i SMS poruke, već samo podaci o lokaciji.

Oporba je upozorila da prijedlog zakona može ugroziti građanska prava i omogućiti vladi da špijunira građane.

Mjere su ograničene na trajanje koronavirusne krize. Izvor: tportal.hr

Foto: tportal

NAJČITANIJE