15.3 C
Poreč
Subota, 30 svibnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Piše dr.sc. Mirko Štifanić: Slovenija - na riječima prijateljstvo, a na djelu...

Piše dr.sc. Mirko Štifanić: Slovenija – na riječima prijateljstvo, a na djelu suprotno!

Ovih dana do nas dolaze četiri važne vijesti.

Prva glasi da »Europska komisija smatra, na temelju rezultata šengenskog evaluacijskog procesa započetog 2016. godine, da je Hrvatska poduzela mjere koje su potrebne da bi se osigurali potrebni uvjeti za punu primjenu šengenskih pravila te da su standardi ispunjeni«.

Druga je: „Pohvaljujem Hrvatsku za njezine napore i ustrajnost da ispuni sve potrebne uvjete za pridruživanje Schengenu. Samo kroz očuvanje jedinstva i kroz zajedništvo možemo osigurati jači šengenski prostor. I zato vjerujem da će zemlje članice poduzeti prave korake kako bi Hrvatska uskoro postala punopravna članica Schengena«, rekao je, prema priopćenju, Juncker.

Treća: »Schengen je jedan od najvećih i najopipljivijih postignuća u europskim integracijama. Ali njegova snaga uvelike ovisi o njegovoj inkluzivnosti – sada kada je Hrvatska poduzela mjere kako bi osigurala da su svi potrebni uvjeti ispunjeni, mi to moramo priznati. Kada postane punopravna članica Schengena, Hrvatska će pridonijeti daljnjem jačanju šengenskog prostora i osigurati da se vanjske granice EU-a bolje štite«, rekao je Avramopoulos.

Četvrta, pak glasi da su Slovenci razočarani odlukom Europske komisije prema kojoj je Hrvatska tehnički spremna za ulazak u Schengensko područje. Kao navodne argumente ističu da se radi o političkoj odluci, a ne stručnoj te realnoj naravi. Osim toga, ističu da očekuju da Hrvatska ispuni sve uvjete.

Naime, slovenska politička „elita“ smatra kako Hrvatska ni izdaleka ne udovoljava traženim kriterijima, ni kada je riječ o tehničkim mjerilima, ukazujući na propusnost hrvatske istočne granice i problem nezakonitih migranata, ali ni u pogledu vladavine prava, zbog odbijanja implementacije arbitražne odluke o granici.

Iz „aviona“ se vidi da se iza tih „argumenata“ krije interes da se, ako je ikako moguće, još nanese šteta Hrvatskoj. Točnije rečeno, slovenska politika opet se ponaša – „politički šizofreno“. Inače, u simptome tzv. političke šizofrenije može se uvrstiti – pogrešno vjerovanje u vlastitu veličinu, te poremećaj u razmišljanju i političkoj aktivnosti. Kod političara mogu se javiti i potpuno neobične i čudne ideje i ponašanje. Također, moguća je sklonost bijesnim i neargumentiranim reakcijama. Drugim riječima, kao da se potvrđuje upozorenje Umberta Eco, u knjizi „Vječni fašizam“, da se radi o „ur-fašizmu“ koji se ne vodi u uniformama i s tenkovima nego u civilnom odijelu, te da uvijek služi lažnim elitama da opstanu na vlasti i da šire, jačaju i razvijaju svoju moć i utjecaj.

U ovom slučaju radi se o opetovanom ucjenjivanu Hrvatske međusobnim sporovima. Točnije rečeno, izvjesno je da bi za Slovence Hrvatska postala »proeuropska država« samo ako bi prihvatila odluku arbitražnog suda! U tako „veleumnu“ misao zasigurno ne vjeruje niti jedan Hrvat, ni Slovenac koji zna kako je ta arbitraža funkcionirala. I jedni i drugi znaju da iza prijateljstva na riječima na djelu slijedi – neprijateljstvo!

Međutim, da je što skoriji odlazak tvrde schengenske granice sa slovensko-hrvatske granice u interesu Slovenije misli velika većina slovenskih lokalnih čelnika u mjestima uz hrvatsko-slovensku granicu, znajući da bi jedino preseljenje schengenske granice na istočne granice Hrvatske riješilo problem velikih gužvi u ljetnim mjesecima u vrijeme turističke sezone, što ozbiljno otežava život lokalnom stanovništvu. Zanemarujući tu činjenicu slovenska je europovjerenica podsjetila da će prije eventualnog uključenja Hrvatske u Schengen biti potreban i pristanak Slovenije jer se odluka o tome donosi suglasnošću svih članica EU-a.

Ona se može praviti da ne zna, ali blokada Hrvatske značila bi izravnu i jednostranu zlouporabu demokracije i to ne samo na štetu Hrvatske, nego i građana Slovenije.

Naime, da bi blokiranje hrvatskog ulaska u Schengen, kad do toga dođe, bilo kontraproduktivno ocijenio je i Matej Vatovec iz stranke Ljevica. “Mi smo vjerojatno jedini koji smo za to da Hrvatska što prije uđe u Schengen. Na taj bi se način riješili granica koja u biti na primjer Istru dijeli na dvije strane i koja na graničnom području oko rijeke Kupe ozbiljno smeta suživotu ljudi koji jedni s drugima žive dulje nego što postoje naše države”, kazao je Vatovec.

“Nadamo se da će današnji pomak dovesti do toga da život na pograničnom prostoru bude lakši i da će sada uslijediti i uklanjanje ograda i žica s te granice”, kazao je Vatovec čija je stranka koja je do sada podržavala vladu Marjana Šareca.

Međutim, između prepuštanja schengenske granice Hrvatskoj i još jedne neizvjesne blokade Hrvatske, Ljubljana izabire blokadu, premda je neće zvati blokadom. Odnose Zagreba i Ljubljane nažalost i nadalje slovenska politička elita drži na niskim granama. U tome podršku ima od njihovih, ne baš svih, euro parlamentaraca te novinara koji „ratuju“ u korist vlastite štete, ostajući zarobljenicima arbitražnog spora kojeg je upravo Slovenija nepoštovanjem vladavine prava nepovratno delegitimizirala.

Nakon nekoliko dana od kada su slovenski euro parlamentaraci poslali otvoreno pismo sadašnjim i novim čelnicima EU-a protiv ulaska Hrvatske u Schengen, reagirali su i hrvatski europarlamentarci. Svi su zajedno, bez obzira na stranačke boje, podržali inicijativu IDS-ovog eurozastupnika Vlatera Flege da pišu Europskoj komisiji i zatraže »da se ona odupre pokušaju politizacije procesa, pa i od strane slovenskih zastupnika, te da mora ostati politički nepristrana i na temelju objektivnih mjerila donijeti odluku o tehničkoj spremnosti RH za ulazak u šengenski prostor«.

Za sada je Slovenija jedina eu-država u politički „šizofrenom“ ponašanju prema Hrvatskoj. Sudeći prema izjavama vodećih slovenskih političara, slovenska blokada hrvatskog ulaska u Schengen gotovo je posve izvjesna.

To je još jedan razlog zbog kojeg odnosi između dviju država neće napredovati politički, a možda niti ekonomski i ljudski. Radi se o nečem što nikome ne bi trebao biti interes. Ipak, vrlo malo Hrvata vjeruje da se od aktualne slovenske elite može očekivati nešto bolje od već viđenog ponavljanja politički „šizofrenog“ ponašanja te ponavljanja neistina o arbitražnoj odluci i nanošenja štete? U tom smislu zanimljiv je ovaj komentar ispod jednog novinskog članka: Što se tiče Slovenije, želim im sve najbolje, ali izbjegavam kupovati njihove proizvode još iz vremena blokade ulaska u EU, a Schengen kao takav i nije nekakvo strateško pitanje o kojem ovisi naša budućnost ili smjer kretanja zemlje.

Postavlja se pitanje, može li Hrvatska na slovensku političku agresiju odgovoriti ekonomskim sankcijama?

NAJČITANIJE