29.9 C
Poreč
Utorak, 11 kolovoza, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Slovenija od subote pooštrava mjere prelaska granice iz Hrvatske

Slovenija od subote pooštrava mjere prelaska granice iz Hrvatske

Odluka je donesena i zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Hrvatskoj

Slovenska vlada stavila je Hrvatsku zbog porasta dnevnog broja zaraza korona virusom zadnjih dana na „žutu“ listu epidemiološki manje sigurnih država, kazao je u četvrtak u Ljubljani vladin glasnogovornik Jelko Kacin.

Kako je pojasnio na konferenciji za novinare, tu je odluku vlada donijela u četvrtak, a mjere će stupiti na snagu u subotu u ponoć, prenijela je Hina.

Hrvatska je do sada bila na slovenskoj “zelenoj” listi epidemiološki sigurnih država.

Osim Hrvatske, s te liste sada su spuštene u nižu kategoriju i Češka i Francuska, dok su se Belgija i Nizozemska uvrstile na višu „zelenu“ listu epidemiološki sigurnijih.

“Vlada će osigurati da se svakom putniku na graničnom prijelazu uruči odluka o karanteni “, rekao je Kacin.

Odluka za Slovence koji borave u Hrvatskoj znači da će pri povratku kući moći od granične policije očekivati pitanje gdje su tačno boravili, što će moći dokazivati na primjer hotelskim računom, ali im se neće određivati karantena.

Dokazi o plovilu ili nekretnini

Oni koji se vraćaju iz Hrvatske morat će na granici potkrijepiti i svoju rutu dokazima ili dati potvrdu da u Hrvatskoj imaju plovilo ili nekretninu “jer je pokušaja obmanjivanja u tom smislu bilo i previše”, kazao je Kacin.

Mjera je osim porasta broja zaraza u Hrvatskoj, kako je sugerirao Kacin, donesena i zato jer je u zadnje vrijeme bilo mnogo slučajeva kad su slovenski državljani i oni sa stalnim boravištem u Sloveniji dolazeći preko Hrvatske ili Mađarske navodili da su bili u tim zemljama iako su bili u Srbiji ili BiH koje su na “crvenoj” listi epidemiološki nesigurnih država, gdje je u zadnje vrijeme velik broj novozaraženih.

Na pitanje što stavljanje Hrvatske na “žutu” listu znači za hrvatske državljane, Kacin je kazao da će u Sloveniju slobodno moći dolaziti ako u njoj imaju nekretninu ili rezerviran turistički smještaj.

Ukupan broj potvrđenih zaraza u Sloveniji od početka epidemije je 1.634, dok je umrlo 111 ljudi, agencijsku vijest prenosi balkans.aljazzera.net.

Foto: RTL

NAJČITANIJE