7.5 C
Poreč
Ponedjeljak, 25 siječnja, 2021
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Slovenija: „Viša politika“ ili fašizam novog doba?

Slovenija: „Viša politika“ ili fašizam novog doba?

Piše: Mirko Štifanić

Osim protesta građana s hrvatske strane granice i apela buzetskog gradonačelnika, novinarka Gordana Čalić Šverko u svojem članku između ostalog ističe: …Postaviti metalni portun usred sela koji je djelom na slovenskom, a dijelom na hrvatskom teritoriju, i time onemogućiti prilaz do nekoliko, doduše nenaseljenih hrvatskih kuća, presedan je u istarskim okvirima…Uzalud apeli s hrvatske strane… Slovenija do kraja godine uz državnu granicu planira postaviti još četrdesetak kilometara ograde…

Sada su i željezna vrata navodno nužna i privremena mjera, iako sve skupa traje već pet godina. Je li to „viša politika“ kako komentiraju u Mlinima, ili je to – fašizam novog doba?

Sveučilišni profesori David Held i Francis Fukuyama, suvremeni teoretičari demokracije, smatraju kako predstavnički demokratski sustav predstavlja privid demokracije, ako demokraciju shvaćamo kao vladavinu naroda. I to zato jer političari nakon izbora na određenu dužnost ne odgovaraju onima od kojih su izabrani.

Privid demokratičnosti održava se i na lokalnu demokraciju. Kao sustav i način ponašanja u pograničnim mjestima Hrvatske i Slovenije ona se može održavati i razvijati suradnjom građana i suživotom. Gušenje takve lokalne demokracije može biti cilj samo skrivenim diktatorima koji s izgovorom o opasnosti od migranata šire paniku kako bi imali svu vlast i moć u svojim rukama. To otvara mogućnost da, primjerice, predsjednik vlade susjedne države ima namjeru postati najmoćniji vladar nad naj nemoćnijim građanima koji mu moraju slijepo vjerovati. Ako se Slovenci pomire s takvom politikom i takvim položajem postoji mogućnost da ih Veliki Vođa posvađa sa susjedima Hrvatima? Da je to moguće govori činjenica da se nitko iz slovenskih udruga u Hrvatskoj do sada o tom problemu nije javno izjasnio kao, primjerice, kada se Furio Radin oglasio kada su iz Italije dolazile zabrinjavajuće izjave.

Bilo bi dobro da građanska hrabrost Slovenaca sada dobije novu dimenziju

Ako se to ne dogodi postoji mogućnost da Janez Janša iskoristiti sadašnje probleme kako bi zacementirao svoj položaj najjačeg vladara u posljednjih trideset godina. Hoće li on i njegovi koalicijski partneri odlučujuće utjecati na erodiranje demokracije i omogućiti „neprimjetan“ uspon nečega što se može nazvati fašizam novog doba i štetiti odnosima s Hrvatskom i stanju u Europskoj Uniji?

Odgovor može biti: Da, hoće ako se putem slovenskih medija nameće percepcija da su slovenski nacionalni interesi sve ono što aktualna vlada radi, pa i postavljanje žilet žice, a sada i sramotna željezna vrata. Također, hoće ako vlast Slovence uz granicu s Hrvatskom smatra svojim podanicima i među njima potiče negativne emocije te potire razum u cilju etničkog i kulturnog distanciranja prema susjedima Hrvatima.

Očito je da u političkim strankama koje vladaju Slovenijom postoji prodemokratsko i antidemokratsko vodstvo. Sudeći prema aktualnom ponašanju sada „nacionalna politika“ ovisi od antidemokrata koji su se uspjeli popeti na vrh vrhova susjedne zemlje. Takvo ponašanje političara ne dovodi u pitanje samo odnose između građana, susjeda i država, nego i smisao te postojanje EU.

Naime, ne radi se o obnovi „starog“ modela fašizma koji je u prošlom stoljeću bio poguban i u Sloveniji, nego mogućem usponu ur-fašizma, kako bi rekao Umberto Eco koji upozorava da je konstanta fašizma uvijek ista: „… služiti elitama da opstanu na vlasti i da je šire, jačaju i razvijaju moć i utjecaj …“.

Nakon pet godina „kulture“ žilet žice i željeznih vrata, treba upozoriti na moguću opasnost u obliku poticanja kulture fašizma novog doba što se pojavljuje u novim uvjetima, novom obliku i novim sredstvima. (iV)

Foto: HRT

 

NAJČITANIJE