22.9 C
Poreč
Srijeda, 23 rujna, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Službeno potvrđeno: Preminuo liječnik koji je prvi upozoravao na opasnost o koronavirusa....

Službeno potvrđeno: Preminuo liječnik koji je prvi upozoravao na opasnost o koronavirusa. Vlast ga je optužila za širenje dezinformacija

Li Wenliang preminuo je nakon što se i sam zarazio kornavirusom dok je liječio pacijente u bolnici u Wuhanu. Za Kineze on je danas – heroj, prenosi RTL.

Na pojavu virusa upozorio je još u prosincu prošle godine svoje kolege, čim je uočio da je vrlo sličan SARS-u. Međutim, vlast ga je pokušala ušutkati pa ga je pozvan na policiju gdje je upozoren da prestane širiti „lažne vijesti“.

Danas je jasno da nije bila riječ o dezinformacijama, a prema posljednjim podacima, virus je ubio 636 osoba dok je zaraženih 31.161.

Nakon što je doktor Li Wenliang preminuo, na najpoznatijoj kineskoj društvenoj mreži Weibo pojavili su se hashtagovi „Vlada Wuhana duguje doktoru ispriku“ i „Želimo slobodu govora“. Međutim, vlast ih je zabranila.

„Umro je zviždač. Umro je heroj“, stoji u nekima od komentara na Weibou.

Okolnosti smrti doktora Wenlianga također su čudne.

Umro je u četvrtak u 21.30 po europskom vremenu, objavili su kineski državni mediji Gobal Times i People’s Daily. Međutim, nekoliko sati kasnije Gobal Times je ispravio svoj izvještaj navodeći da je doktor spojen na aparate za održavanje na životu. No, u petak rano ujutro objavljeno je da je dr. Li preminuo i da je vrijeme smrti 2.58 sati u petak ujutro.

Lijeva supruga na ljeto treba roditi njihovo prvo dijete, piše BBC.

Foto: nytimes.com

NAJČITANIJE