10.2 C
Poreč
Četvrtak, 20 veljače, 2020
iVijesti banner
Naslovnica KOLUMNE Srpski tabloidi: 'Na hrvatskom primorju ljetuju samo srpski izdajnici'

Srpski tabloidi: ‘Na hrvatskom primorju ljetuju samo srpski izdajnici’

Svojevremeno je i Beograd bio oblijepljen plakatima koji su upozoravali Srbe da se ne sunčaju ispod hrvatskog neba

Piše: Tomislav Marković

Svake godine ista priča: čim počne sezona godišnjih odmora, neformalna grupa patriota koja bi mogla da nosi ime “Čuvari Srba od plaže” krene u lov na srpske izdajnike koji letuju u Hrvatskoj. Tabloidi love domaće političare koji se brčkaju u hrvatskom moru, patriotski portali upozoravaju kupače da će kad se udalje od obale čuti “hor Srbа i Jevrejа pobijenih u logoru Slаnа nа Pаgu”, a slobodni strelci se zgražavaju nad srpskom turističkom izdajom.

Pre nekoliko godina desničarska organizacija “Srbska akcija” pokrenula je čak i reklamnu kampanju protiv letovanja u Hrvatskoj, pa je Beograd bio oblepljen plakatima koji su upozoravali Srbe da se ne sunčaju ispod hrvatskog neba.

Na jednom plakatu je pisalo “Oluja – zločin koji traje”, a ispod toga je stajao slogan kampanje: “Ako bolujete od zaborava, letujte u Hrvatskoj”.

Na drugom plakatu apliciran je lik četničkog vojvode Momčila Đujića sa porukom: “Četujte tamo đe su vam đedovi četovali”. Vojvoda Đujić se ovde pojavio kao osnivač Dinarske četničke divizije koja je delovala i u Dalmaciji, i kao verni saradnik italijanskih fašista i nemačkih nacista, zajedno sa braćom ustašama. Nema podataka da je neko poslušao savet “Srbske akcije” glede četovanja. Valjda naši rodoljubi još uvek čekaju da se povampire Hitler i Musolini, da ponovo okupiraju Hrvatsku, pa da se onda upute u Dalmaciju trbuhom za kamom.

Slobodan Antonić turista 2.0

U društvenoj akciji “Mesec dana borbe protiv hrvatskog turizma” ove godine se posebno istakao profesor Filozofskog fakulteta Slobodan Antonić tekstom “Udari na Srbe u Hrvatskoj nisu incidenti, već deonice stoletnog projekta istrebljenja” kojim je prevazišao sve prethodnike. Tekst je objavljen kao redovna Antonićeva kolumna na portalu Sve o Srpskoj, potom su ga prenele Večernje novostiKurir i slični mediji zaduženi za obračun s hrvatskim suncobranima i ležaljkama, a na društvenim mrežama je postao pravi letnji hit.

Antonić je prvo stavio na stub srama javne ličnosti koje letuju u Hrvatskoj, a potom im je detaljno objasnio u čemu je njihov zločin. Po profesoru Antoniću, u Hrvatskoj postoji Veliki plan ili Veliki projekat za istrebljenje Srba koji se sprovodi već stotinak godina, takoreći bez pauze.

“Projekat istrebljenja Srba u Hrvatskoj je nad-ideološkog karaktera. Njega je u punom zamahu krenula da realizuje NDH 1.0. A onda je, pola veka docnije, gotovo sasvim uspela da završi NDH 2.0”, tvrdi Antonić. I tu je potpuno nebitno političko i društveno uređenje Hrvatske, otuda i teza o nad-ideološkom karakteru zločinačkog Velikog plana.

Lepo Antonić objašnjava: “Nevažno je – sa stanovišta Velikog plana – što je prva emanacija NDH bila nacistička, a druga europska i demokratska; one su obe bile deo istog projekta – baš kao i socijalistička Hrvatska (NDH 1.5), u kojoj su se delovi naseljeni Srbima prepoznavali, recimo, po tome što u njima nije bilo asfalta (po ‘crnoj mreži’, na auto kartama); dakle, kao realizacija stoletne politike tihe diskriminacije”.

Ostatak Markovićeve kolumne možete pročitati na balkans.aljazeera.net

Foto:EPA – Ilustracija

NAJČITANIJE

Smatrate li da Nivio Stojnić, bez obzira na ispriku, treba nakon seksističko – vulgarnog ispada podnijeti neopozivu ostavku ili smatrate da i dalje može obnašati dužnost načelnika Općine Tar Vabriga?