8.2 C
Poreč
Utorak, 1 prosinca, 2020
iVijesti banner
Naslovnica ISTRA Retoričke ekshibicije bivšeg tajnika IDS-a Emila Soldatića: ‘Nisam gradio bazen, to je...

Retoričke ekshibicije bivšeg tajnika IDS-a Emila Soldatića: ‘Nisam gradio bazen, to je kupalište’   

Apartman za iznajmljivanje u starogradskoj jezgri Motovuna

Obitelj Emila Soldatića, uredila je i iznajmljuje apartman u starogradskoj jezgri Motovuna, u zgradi u kojoj je Soldatić imao stanarsko pravo na temelju nekoliko mjeseci koliko je bio zaposlen u osnovnoj školi tijekom osamdesetih godina. Stan je Soldatić otkupio, a prema vlasničkom listu vlasnik je stana na prvom katu površine 58 m2 i pripadajućih prostora u suterenu i prizemlju, sveukupne površine 105,93 m2.

Obitelj Soldatić apartman oglašava i iznajmljuje i putem Interneta. Šetajući uz apartman primjetno je, u sklopu zgrade kao i na rijetkim fotografijama, nešto što nalikuje bazenu. Inače, bazen nije u sklopu prostora i komfora koje apartman nudi gostima, niti se pojavljuje na fotografijama oglasa apartmana.

Budući da je starogradska jezgra Motovuna zaštićeno kulturno dobro, za bilo kakav zahvat u prostoru pa tako i za gradnju bazena ili kupališta, treba ishoditi dozvole, a radove bi trebao nadzirati Konzervatorski zavod u Puli.

Omertà Konzervatorskog zavoda   

Za javnost još uvijek ostaje nejasno posjeduje li obitelj Soldatić dozvole za gradnju bazena ili ne posjeduje? I radi li se o bazenu ili o nečemu sasvim drugom? Ostaje također nepoznanica, ukoliko se radi o nedozvoljenoj gradnji, zašto Konzervatorski zavod nije promptno reagirao.

Ravnateljici Konzervatorskog zavoda Lorelli Limoncin-Toth, poslali smo upit 9. siječnja i upitali je li Inspekcija Konzervatorskog zavoda upoznata da u starogradskoj jezgri Motovuna uz spomenutu kuću postoji nešto nalik bazenu i jesu li sudjelovali u nadzoru nad radovima ako su se radovi odvijali? U odgovoru koji smo zaprimili 16. siječnja, nakon sedam dana čekanja, Konzervatorski zavod nas obavještava da sve upite moramo postaviti preko Odjela za odnose s javnošću Ministarstva kulture.

Plastična cijev koja strši iz kamenog zida sigurno nije propisana općinskim propisima. Općinski prostorni plan jasno navodi na koji se način rješava pitanje otpadnih voda, kao što upućuje na sanitarno-tehničke i higijenske uvjete.

Emil Soldatić: Nisam gradio bazen, to je kupalište   

U međuvremenu smo kontaktirali i Emila Soldatića. Objasnio nam je da nije bilo nikakvih radova i da nije riječ o bazenu. “To nije bazen, nego kupalište i ja tu nisam ništa kopao, niti gradio, nego samo doveo vodu „u ono“ što je bilo tamo” rekao nam je, te dodao da ima ‘papire’ građevinske inspekcije koja je kod njega došla, kako je naglasio, po nečijoj prijavi.

Razliku između kupališta i bazena Soldatić nije pojasnio, ali je ostao ustrajan u tvrdnji da to nije bazen i da ne treba ispuniti higijenske uvjete pa ga i zbog toga nema u oglasu, ali se gosti mogu kupati ako to žele. Dodao je da trošimo vrijeme na nešto čime su se inspekcije već bavile i utvrdile da nema nepravilnosti te da dobro zna da su prijave politički motivirane.

Politički motivirane prijave  

“To vam piše pročelnik Općine zato što sam ja bio u IDS-u, a on je nezavisni i to radi u pokušaju da skrene pozornost i tako skuplja političke bodove” tvrdi Soldatić.

“Mene je prijavio i ovdje je bila inspekcija, a ne vidi puno veći bazen preko puta, dug sigurno 12 metara. Protiv toga ne piše prijave” ustvrdio je Soldatić. Na pitanje povezivanja odvoda kupališta na odvod oborinskih voda bivši tajnik IDS-a se poziva na činjenicu da je građevinska inspekcija ispitivala kuda idu odvodne vode iz kupališta. “Ja sam odvod kupališta priključio na oborinsku kanalizaciju i nikakvog onečišćenja zbog toga ne može biti jer ne koristimo nikakve kemikalije za čišćenje kupališta, već isključivo klor, koji ispari za dva, tri dana.”

“To nije bazen, nego kupalište. Ja tu ništa nisam kopao, niti gradio, nego samo doveo vodu na ono što je bilo tamo”

Prijavili ga građani

Pročelnik Općine Motovun Nenad Šćulac rekao nam je da su građani podnijeli prijavu protiv Emila Soldatića zbog nelegalne izgradnje bazena, a Općina Motovun započela je postupak ispitivanja predmetnih navoda te zatražila dokumentaciju od gospodina Soldatića.

“Gospodin Soldatić nam nije dostavio nikakvu dokumentaciju, a na klevete o prijavljivanju ne želimo odgovarati” rekao nam je. Općina Motovun reagira na svaku prijavu građana pa je tako intervenirala i u ovom slučaju. Pozivanje na pripadnost političkoj stranci ne treba imati veze s nezakonitom gradnjom (ako se o nezakonitoj gradnji radi) te je još jednom istaknuo da neovisno da li je riječ o bazenu ili kupalištu, to je zahvat na građevini koji se ne smije izvoditi bez dozvole Konzervatorskog zavoda. Na insinuaciju da se tu radi o prijavi iz političkih motiva te da “pročelnik ne vidi druge bazene osim njegovog kupališta” Šćulac je poručio da po njegovom saznanju postoji rješenje građevinske inspekcije po kojem se taj bazen mora ukloniti.

U očekivanju odgovora Ministarstva kulture

Pitanja upućena Konzervatorskom zavodu u Puli, po uputi voditeljice, uputili smo Odjelu za odnose s javnošću Ministarstva kulture, s još jednim dodatkom: Koliko točno ima bazena, a koliko kupališta u staroj gradskoj jezgri Motovuna? Da li, po zakonskim propisima, postoji ikakva razlika u ophođenju Ministarstva prema investitorima koji imaju kao predmet gradnju bazena i onima koji uređuju kupalište? (iV)

NAJČITANIJE