27.5 C
Poreč
Subota, 11 srpnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica ISTRA Stara zgrada u Labinu pretvorena je luksuzni B&B objekt

Stara zgrada u Labinu pretvorena je luksuzni B&B objekt

Smješten na vrhu brda, 320 metara poviše mora, na istočnoj obali Istre ustoličio se Labin, još jedan prekrasan hrvatski gradić. Najpoznatiji detalji iz njegove prošlosti vezani su uz to da je nekada bio rudarsko središte Hrvatske, a i da je u njemu organizirana jedna od prvih antifašističkih pobuna, kada je i grad kratkotrajno bio proglašen samostalnom republikom. Današnji ostaci staroga grada su prepuni ostataka barokne, renesansne i gotičke arhitekture i povrh svega plijene pozornost svojim koloritom. U tom istom starom dijelu, u samom centru na trgu posjetili smo Terra Residence Bed and Breakfast u vlasništvu supružnika Vanesse Kerin i Petra Kneževića. Novi vlasnici odlučili su preurediti staru zgradu u luksuzni smještaj, piše Dom & Dizajn Jutarnjeg.

Spoj prošlosti i sadašnjosti

Kako se sama građevina nalazi u staroj jezgri grada, postojeće vanjsko oblikovanje zahtijevalo je u potpunosti  poštivanje konzervatorskih zahtjeva, a u interijeru je stvoren potpuno osvježen i suvremen doživljaj. Na neki način, to je dobar primjer jako lijepog spoja starog i novog štiha

Labin, 2310219.
Hotel Terra u staroj jezgri Labina.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Foto: CROPIX

Kameni mlin (preša) kao ukras za pet

U prizemlju zgrade nekada je bio prostor za preradu ulja, pa su neki elementi iz tog doba sačuvani i u sadašnjem izgledu objekta, poput kamenog mlina (preše)

 

Labin, 2310219.
Hotel Terra u staroj jezgri Labina.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Foto: CROPIX
Labin, 2310219.
Hotel Terra u staroj jezgri Labina.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Foto: CROPIX

 

– Tu je nekada bila stambena zgrada, prizemlje se koristilo kao prostor za preradu ulja dok su na višim etažama bili stanovi. Budući da zgrada svojim unutarnjim rasporedom nije odgovarala potrebama smještajnog objekta, cijeli smo prostor prostorno reorganizrali kako bismo ga prilagodili novim zahtjevima. S obzirom na jako dobru komunikaciju s investitorom i njihovo potpuno povjerenje, naša suradnja bila je ugodna i uspješna – ističe Čekada na samom početku.

Kako se sama građevina nalazi u staroj jezgri grada Labina, postojeće je vanjsko oblikovanje zahtijevalo u potpunosti poštivanje konzervatorskih zahtjeva, a u interijeru je stvoren potpuno nov doživljaj.

Stolovi, komode i noćni ormarići posebno su dizajnirani za potrebe ovog projekta.
Unutar njega je sedam soba po 20, 16 i 12 četvornih metara, a zauzimaju ukupnu površinu od 400 kvadrata. U prizemlju objekta je predvorje, a na katovima su spomenute sobe s kupaonicama. Na trećoj etaži sa sjeverne strane nalazi se i zaklonjena terasa koja je zaštićena starim suhozidom te je ujedno i stanište nekoliko maslina, što sve odiše posebnim mirom i ugodom Mediterana. Vodeći se idejom da je turizam u svojoj biti traženje novih doživljaja i iskustava, arhitekti su željeli u interijeru stvoriti gostima prepoznatljivu, ali neuobičajenu atmosferu. Tako se u samom objektu pojavljuju razni interesantni detalji poput bakrenih linija, srebrnih zavjesa, razigranih kompozicija tapecirunga uzglavlja kreveta, raznolikih boja kaučeva i stolica u kombinaciji s pročišćenim linijama i paletom standardnih materijala kao što su antracit boja pojedinih zidova i ormara te tamno drvo. Izborom novih, atraktivnih i trenutno popularnih boja, posebno dizajniranog namještaja i umjetnina, nastali su komforni i oku ugodni prostori.

NAJČITANIJE