17.3 C
Poreč
Subota, 6 lipnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica POLITIKA Strateško partnerstvo? IDS-ova PODRŠKA MILANOVIĆU JE NAJIZGLEDNIJI SCENARIJIDS-u treba SDP

Strateško partnerstvo? IDS-ova PODRŠKA MILANOVIĆU JE NAJIZGLEDNIJI SCENARIJIDS-u treba SDP

IDS-u treba SDP. Imali su dobre rezultate sve do Milanovićeve diverzije s Damirom Kajinom. Istarski SDP tu je platio ceh, utjecaj od njihovih političara danas ima samo Vili Bassanese, smatra analitičar Krešimir Macan * Ne čini mi se vjerojatnim da bi IDS na parlamentarne izbore mogao izaći sa SDP-om. Koalicija s PGS-om čini se dobrom kombinacijom koja bi u ovom trenutku mogla ostvariti četiri mandata, kaže analitičar Davor Gjenero. 

Iako stranačka tijela IDS-a još nisu donijela službenu odluku o tome hoće li i kada podržati predsjedničkog kandidata SDP-a Zorana Milanovića u utrci za Pantovčak, sve je izvjesnije da će se to dogoditi. Ali, podrška IDS-a Milanoviću neće biti posve besplatna. Vladajuća istarska stranka, izgleda, očekuje reset odnosa s Iblerovim trgom i povratak suradnji koju je, još uoči lokalnih izbora 2013. godine, razrušio upravo Zoran Milanović. Takav razvoj događaja može se iščitati iz recentnih izjava Valtera Drandića, predsjednika Skupštine Istarske županije i utjecajnog člana vodstva IDS-a, ali i iz tihih najava iz Splitske ulice daće dati podršku onda kada će mu ona doista zatrebati, a to je kad krene službena predsjednička kampanja.

Politički analitičari koji prate zbivanja na istarskoj političkoj sceni potvrđuju da je to najizgledniji scenarij za blisku političku budućnost koji ne uključuje samo predsjedničke izbore, nego i parlamentarne izbore za godinu dana i lokalne izbore u svibnju 2021. godine. IDS i SDP trebali bi se sporazumjeti o borbi za istarske vrijednosti što ih promoviraju i koje sve brojnija suverenistička desnica želi poništiti te Istru izjednačiti s onim dijelovima zemlje u kojima se osjeća njihova snažna popularnost.

Analiza najave o podršci IDS-a Zoranu Milanoviću i budućoj suradnji sa SDP-om koju je potvrdio Valter Drandić pokazuje da se ne radi o provizornoj procjeni, nego o potrebi da se obnovi strateško partnerstvo sa ciljem obrane vrijednosti koje u Istri zastupaju obje stranke.

Normalni okviri

– Odnosi IDS-a i SDP-a trebaju se vratiti u normalne okvire. Jasno je da IDS zbog svoje politike ne može surađivati s HDZ-om na izborima, iako su uvijek nalazili način da se izbore za državne investicije u svojoj županiji. Ali, ako bi podrška Milanoviću značila otvaranje prostora za vraćanje suradnje sa SDP-om i njegovim sadašnjim vodstvom u kojem nema Milanovića koji na izborima može proći ili propasti, onda je to dugoročni projekt. IDS i SDP u istom su bloku i jasno je da se zajedno mogu suprotstaviti desnom bloku čiji su glavni promotori Velimir Bujanec i Miroslav Škoro, objašnjava politički analitičar Krešimir Macan.

Macan smatra da se može očekivati pohod desnice na Istru.

– Počelo je s Thompsonom kojem IDS nije dopustio nastup u Areni i tada je za to dobio podršku. Danas se stvari mijenjaju i suverenisti žele dokazati da Istra neće biti drukčija. Budući da u Istri nemaju promotora desnice, može se desiti da ga “uvezu” iz nekog drugog dijela Hrvatske. To je dugoročan projekt. Stoga IDS-u treba SDP. Imali su dobre rezultate sve do Milanovićeve diverzije s Damirom Kajinom. Istarski SDP tu je platio ceh, utjecaj od njihovih političara danas ima samo Vili Bassanese, dok je SDP sada nevidljiv u svim drugim gradovima i u županijama.

Izvor: glasistre.hr

NAJČITANIJE