24.5 C
Poreč
Utorak, 2 lipnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica ISTRA Sutra uljara San Antonio u Vodnjanu počinje s preradom maslina, ali prava...

Sutra uljara San Antonio u Vodnjanu počinje s preradom maslina, ali prava berba tek predstoji

Uljara St. San Antonio u subotu  05.10.2019. otvara vrata za preradu maslina.

 

Tekuće zeleno zlato u uljari San Antonio, koja se posebno ponosi ekološkom proizvodnjom i prešanjem ulika hladnom metodom, početi će teći od 5. listopada. Naime, od sutra započinje prerada maslina u jednom od najmodernijih pogona za preradu  maslina u Hrvatskoj.

Za razliku od brojnih drugih uljara u San Antoniu ističu da oni imaju  mogućnost ispiranja i čišćenja sustava korak po korak što znači da svatko dobiva isključivo svoje ulje. Masline zaprimaju u svoje box palete tako da maslinarima ostaju njihove kašete za branje, prerada se vrši na 26°C u roku od 24 h. Zaprimaju isključivo zdrave plode, jako muhom zaraženim i uništenim plodovima nije omogućen prijem, kao što ne primaju  masline koje su stajale doma danima. Upravo radi ispiranja i čišćenja sustava jedini možemo prerađivati ekološke i konvencionalne masline u isto vrijeme, ističu iz San Antonia.

Mi stavljamo naglasak na ekologiju, od uzgoja do prerade, a oni koji dolaze kod nas, a dolaze iz cijele Istre i s kvarnerskog područja, znaju da će dobiti kvalitetno ulje. Zahvaljujući suvremenom pogonu Pieralisi to je ulje bez vode, jako zeleno, s jako malo taloga, i što je najvažnije, ovdje svatko zna da dobiva svoje ulje! Između svake prerade stroj se čisti zbog čega je malo usporen proces, ali se zato ne čeka na preuzimanje robe, kaže Marjanović. Moderna uljara, koji prerađuje dvije tone na sat, otvorena je prije pet godine prvenstveno za vlastite potrebe, s obzirom da kao ekološki uzgajivači nisu imali gdje preraditi svoje masline.

San Antonio raspolaže sa 7.000 stabala na 30 hektara, s obzirom da je riječ o mladim maslinama, rezultati iz godine u godinu rastu.

U San Antonio posebno se ponose ekološkim načinom zaštite maslina pa se protiv mogućih najezdi maslinove muhe bore s pripravcima od koprive i s dozvoljenim sredstvima u ekološkoj proizvodnji. Ove godine nisu zabilježeni ozbiljniji napadi maslinove muhe, možda i zahvaljujući noćnom prskanju i mehaničkoj obradi tla koju vrše od ožujka do srpnja.

San Antonio, iako ima mogućnost prerade ulika iz konvencionalnog uzgoja, ne otkupljuje i ne prodaje tuđa ulja, a svoje, ekološko, ekstra djevičansko, u rinfuzi nudi za 100 kuna po litri, čime se približava ili izjednačava sa cijenama ostalih ulja iz konvencionalnog uzgoja.

Radno vrijeme zaprimanja maslina i preuzimanja ulja je od 8-22 h. Cijena prerade maslina ove godine iznosi 1,50 kn/kg.

Dođite i provjerite zašto Stancija San Antonio ima više od  800 zadovoljnih korisnika.

 

NAJČITANIJE