Svako jutro žlica meda – kad čujete ove razloge i vi ćete učiniti isto!

Med za zdravlje
Med za zdravlje

Naime, jedna studija je pokazala da ga alternativna medicina koristi i u tretiranju rana, ali i raznih bolesti. U njoj se čak i objašnjavaju dokazi iz kamenog doba koji prikazuju slike na kojima se med koristi za sprječavanje bolesti. Osim toga, poznato je da se u starom Egiptu koristio i u kozmetici. A ako ga koristite baš svaki dan, ali u umjerenim količinama, pokazati će vam što sve može da učini za vaše tijelo.

Čisti kožu

Med čisti, štiti i liječi rane, a u njezi kože koristi se širom sveta. U njemu se nalaze razni proteini, kao i hidrogen i glukonska kiselina koje liječe sitne ranice, ali i akne. Njegove aminokiseline obnavljaju tkivo i održavaju potkožna vlakna čvrstim. Osim toga, bogat je melatoninom koji naše tijelo opušta tokom sna i koji pomaže koži da izgleda zdravije.

Pomaže u detoksikaciji tijela

Naše tijelo je svaki dan pod utjecajem štetnih toksina koje unosimo hranom i pićem. Ipak, pri detoksikaciji nam može pomoći svakodnevno konzumiranje meda. On je pun flavonoida, prave riznice zdravlja, koji služe za ublažavanje neravnoteže radikala, toksina, i antioksidansa u tijelu koji vodi oštećenju tkiva.

Poboljšava atletske sposobnosti

Med obiluje nutritivnim karbohidratima, vrhunskim gorivom koje obožavaju sportaši. Naime, ishrana bogata karbohidratima čini ih izdržljivijima i pojačava intenzitet vježbanja. Pritom im često pomažu i dodaci ishrani, međutim med, koktel prirodnih šećera, prirodna im je alternativa.

Uklanja višak kilograma

Možda med sa svim svojim kalorijama zvuči kao neobičan način za skidanje kilograma, ali on zapravo mnogo pomaže. Studije su pokazale da konzumacija meda umjesto proizvoda punih saharoze ima bolje učinke i rezultira nižom kilažom. Osim toga, tablete koji kontroliraju težinu pokazale su lošije rezultate u odnosu na med. Dakle, samo prirodno!

Pomaže pri mamurluku

Jedna studija je pokazala da med pomaže pri smanjenju intoksikacije alkoholom i ubrzava proces njegovog uklanjanja iz krvnih sudova. Šećer iz meda preko banane, kao odlično rešenje za mamurluk, brzo šalje glukozu u krv i pomaže vam da se vratite u normalu.

Medom do kvalitetnijeg sna

Jedna od najstarijih, a isprobanih metoda koja uspavljuje je konzumacija meda prije odlaska u krevet. Toplo mlijeko ili čaj od kamilice s nekoliko žličica meda uzrokuje otpuštanje insulina koji pak u mozak šalje triptofan. On je pak zaslužan za otpuštanje serotonina koji postaje melatonin i regulira ritam spavanja. Pravi domino efekt, ali ukratko – med će vam pomoći da ranije i čvršće zaspite.

Smanjuje anksioznost i razinu stresa

Baš zato što tako djeluje na san, med će smanjiti i razinu stresa s kojim se svakodnevno susrete jer će vam omogućiti dovoljnu količinu kvalitetnog sna.

Smanjuje nivo kolesterola

Visoka razina kolesterola može biti fatalan jer uzrokuje srčane i moždane udare. A redovna konzumacija meda ograničava skok glukoze u krvi i smanjuje ukupan razinu kolesterola i triglicerida, pokazala je studija.

Poboljšava pamćenje i zdravlje mozga

Kolesterol u tijelu može utjecati i na bolesti moždanog sistema i dovesti do, na primjer Alzheimerove bolesti. Međutim, redovna konzumacija meda smanjuje razinu kolesterola pa time i vaš mozak održava zdravijim.

Jača imunitet

Pun antioksidanasa i antibakterijskih svojstava, med je pravi način za jačanje imuniteta koji je ugrožen zbog manjka sna, neodgovarajuće ishrane i velike količine stresa.

Olakšava pojavu povratka kiseline u jednjak

Bolest čiji je simptom između ostalih i gorušica ublažiti ćete konzumacijom meda koji ima protuupalna svojstva. On je osim toga i ljepljiv pa se duže zadržava u jednjaku kao membrana koja će spriječiti ili ublažiti povratak kiseline iz želuca.

Med jača srce

Antioksidansi u medu povezuju se sa smanjenim rizikom od pojave srčanih bolesti, pokazala je studija. Med sadrži flavonoide koji se ponašaju kao oksidanti i utječu na smanjenje mogućnosti nastanka čepova u krvotoku.

Pomaže pri održavanju zdravih crijeva

Antibakterijska svojstva koja sadrži med štite naše tijelo čak i od pojave bakterije E.Coli i salmonele i rješava ih se ako naiđe na njih u probavnom sistemu. Ako medom zamijenimo šećer, sprječavamo pojavu nekih toksina i pojačavamo crijevnu mikrofloru. Osim toga, med bogat hidrogen peroksidom dokazano se bori i protiv čireva na želucu.

Ublažava kašalj

Poznata vam je kombinacija meda i limuna? I zaista djeluje, jer kako je pokazala i studija, med je djelotvorniji od nekih lijekova protiv kašlja.

Izvor: dozakorisnog.info