Tehnomont porinuo ribaricu za škotskog naručitelja

U Tehnomontu je u more porinuta 25-metarska ribarica za škotskog naručitelja, a druga dobra vijest je da svoje porinuće čeka njezina sestra blizanka. Riječ je o poslu vrijednom više od 10 milijuna eura.

– Sretni smo kao i prilikom svakog porinuća, naš brod dobiva svoje ime i spreman je za opremanje. Sljedeća faza je isporuka tog broda. Za par dana isporučujemo isti takav brod za naručitelja iz Škotske. Imamo norveški brod koji ovaj mjesec isporučujemo vlasnicima. Kenija, patrolni brod koji ide početkom svibnja. U petak stiže aluminij za gradnju tri patrolna broda za Cipar. Pri završetku je dokumentacija tako da idemo u narudžbu za dva broda za Grčku, to su vatrogasni brodovi, rekla je Gordana Deranja, predsjednica Uprave Tehnomont brodogradilišta Pula.

– Tehnomont je osnovan 1956. godine, bilo je uspona i padova, dok je nama naših radnika, ja se ne bojim za budućnost Tehnomontu – rekla je Deranja dodajući da im se naručitelji vraćaju.

– Može se, itekako, da se promijeni percepcija i negativan stav pa bi se onda više djece upisivalo, bojim se da za 10 godina neće imati tko raditi u našim brodogradilištima, poručila je Deranja.
“Tehnomont” planira još i druge investicije, primjerice primopredaja brodova za norveškog i kenijskog naručitelja.

Predsjednica Uprave “Tehnomonta” istaknula je kako brodogradilište broji 140 radnika u Hrvatskoj, ali da izgradnja brodova ide dalje, unatoč porastu cijena materijala i problema s isporukom materijala zbog rata u Ukrajini.

Izvor: Morski

Foto: Yt