15.3 C
Poreč
Subota, 30 svibnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Tko je bio biskup Juraj Dobrila?

Tko je bio biskup Juraj Dobrila?

Biskup Juraj Dobrila rodio se 16. travnja 1812. godine u Ježenju u tinjanskoj župi od veoma siromašnih, ali poštenih roditelja, kao što je i bila većina seljaka u to vrijeme u Istri.

Izučio je pučke škole i latinski jezik i završio bogoslovne nauke, sve i posvuda sa odličnim uspjehom. Dobrilina Istra, preciznije Istarsko okružje sa sjedištem u Pazinu, a od 1860. Markgrofovija Istra sa sjedištem u Poreču, obuhvaćala je teritorij nekadašnje mletačke i austrijske Istre te kvarnerske otoke. Bila je dio pokrajine Austrijsko primorje (Kuestland, Littorale Austriaco) kao šire upravno-teritorijalne jedinice, u sastav koje je uz Istru ulazila Gorica (nekadašnje grofovije Gorica i Gradiška) i grad Trst (središte Pokrajine) s okolicom. Namjesništvo u Trstu, kao organ vlade u Beču, odnosno njezinog Ministarstva unutrašnjih poslova, predstavljalo je najvišu upravnu vlast u Austrijskom primorju.1 na temelju carskog patenta od 28. veljače 1861. Markgrofovija Istra dobiva Zemaljski sabor. Kao pokrajinsko zastupničko tijelo Sabor je imao određene zakonodavne ovlasti vezane uz poljoprivredu, šumarstvo, stočarstvo, građevine i dobrotvorne ustanove, ako su se financirale iz pokrajinskih sredstava.

Juraj Dobrila svoju je mladu misu služio u svojoj župi na blagdan ”Majke Božje od Ružarija” 1837. godine. Nakon par mjesec poslao ga je biskup Mate Ravnihar u Beč na više nauke, gdje je stekao i doktorat.

Vrativši se u biskupiju služio je kao kapelan i propovjednik, a zatim kao ravnatelj i vjeroučitelj djevojačke pučke škole u Trstu. Nakon te funkcije bio je ravnatelj i profesoru u tršćanskom sjemeništu za ”bogoslove”. Godine 1854 .imenovan je kanonikom i župnikom crkve sv. Jušta u Trstu. Ubrzo nakon toga imenovan je 1857. godine porečko -pulskim biskupom. To je bilo veliko priznanje za njegov dotadašnji rad.

Godine 1852. i godine 1853. godine vladala je velika glad u narodu, pa je biskup Juraj Dobrila sakupio pomoć u hrani i spasio gladni narod, koji ga je blagoslivljao i zavolio.
Bio je pravi otac sirotinji u apostolskom smislu. Dobrila je postavio visoke kriterije za svećenike na moralnom i intelektualnom planu. Ponekim je svećenicima smetao Dobrilin strog odnos prema njima, predbacivali su mu „apsolutistički duh”. Izrastao iz siromašna i pomalo zapuštena istarskog hrvatskog seljačkog svijeta, smatrao je da taj svijet treba podići na svim područjima, prenijeti mu kršćanske vrednote, dati mu u ruke dobru, odgojnu knjigu, podići mu ponos i svijest o vlastitom identitetu.

Uvidio je da je narodu pored hrane potrebna i duhovna potpora, pa je širio vjeru i prosvjetu. Da bi to mogao, potpomagao je obrazovanje mladih svećenika i radio na osnivanju konvikta za cijelu Istru i to u Pazinu, no nije doživio njegovo otvaranje. Na poslovični financijski problem, koji je otežavao realizaciju Dobrilina projekta, nadovezalo se zajedničko suprotstavljanje talijanskih katolika i liberala koji su sjemenište u Pazinu smatrali ustanovom za promicanje „slavenstva” Istre.

Godine 1875. premješten je na dužnost biskupa u tršćansko -koparsku biskupiju ,gdje je i umro 13. siječnja 1882. godine.

Tiskao je molitvenik “Otče, budi volja tvoja”, koji je bio iznimno važan za pučku prosvjetu. Pokrenuo je hrvatske novine u Istri – “Naša sloga” 1870. godine.

Najznačajnije djelo iz njegova prosvjetiteljskog rada je ipak molitveni na hrvatskom jeziku Otče budi volja tvoja(1854.), a manje je poznat njegov drugi molitvenik naziva Mladi bogoljub (1889.) koji je objavljen 1889. godine, dakle, nakon Dobriline smrti. Molitvenik Otče budi volja tvoja, dočekan na opće oduševljenje istarskih seljaka, bio je pouzani pratilaci istarskih mornara koji su plovili svjetskim morima i u njemu nalazili utjehu.

Od kada je molitvenik ugledao svjetlo dana ušao je među hrvatski istarski puk, u svaku i najsiromašniju kućicu, bodrio ga i hrabrio u nedaćama, i vodio ga u svakome dobru. Izašlo je 25 izdanja. Posljednje izdanje priredili su Anton Benvin, Antun Hek i današnji porečko-pulski biskup u miru, Ivan Milovan uz suradnju I. Bartolića i M.Milovana. Posljednje izdanje molitvenika izišlo je 2006. godine u izdanju Istarskoga književnog društva „JURAJ DOBRILA” i Kršćanske sadašnjosti i njime se i danas koristimo. Malog je formata, tvrdih tamnosmeđih korica sa zlatnim natpisom Oče budi volja tvoja. Prvo što primjećujemo listajući molitvenik je to da je prožet umjetničkim slikama koje opisuju pojedine situacije evanđelja. To su fotografije fresaka iz crkve ”Majke Božje” na Škriljinah kraj Berma u Istri iz 1474. godine koje je snimio Nenad Gattin. Tiskan je u četiri tisuće primjeraka.

Biskup Juraj Dobrila ostao je ličnost koja je svjetlila i svijetli svojim dobročinstvima ,prosvjetiteljskim djelima i dubinom vjere. Zauzimao se za podizanje narodne inteligencije i gospodarsku prosvjećenost istarskog seljaka i težaka. Kao istarski biskup bio je član Pokrajinskog sabora u Poreču, a od 1861. do 1867. i njegov zastupnik u Carskom vijeću. U istarskom Saboru je 1863. podupirao prijedlog da se zapisnici i odluke Sabora ne objavljuju samo na talijanskom već i na slavenskom jeziku. Zbog svojih hrvatskih i slavenskih osjećaja, Dobrila je trajno bio izvrgnut napadima talijanskih liberala. Na Vatikanskom koncilu 1870. isticao se kao Strossmayerov pristaša, a ostala je u rukopisu nedovršena njegova “Povijest o posljednjem općem crkvenom saboru vatikanskom”. Na tom se vatikanskom koncilu našao u manjini onih biskupa, među kojima je jedan od utjecajnijih i glasnijih bio njegov prijatelj đakovački biskup Josip Strossmayer, protivnika izglasavanja dogme o Papinoj nezabludivosti u pitanjima vjere i morala. Kad je dogma usvojena u skladu s onom Roma locuta causa finita – „Rim je rekao i stvar je završena”, prihvatio je odluku većine, ostao vjeran papi i Crkvi. Time nije ništa izgubio na svojoj vjernosti povjerenim mu vjernicima, posebno onima iz hrvatskog i slovenskog kulturno-etničkog kruga.
Imetak je ostavio u dobrotvorne svrhe, a njegov lik nalazi se na novčanici od 10 kuna

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli osnovano je u Puli 29. rujna 2006. godine, a upisano u Registar Trgovačkoga suda u Pazinu 21. prosinca 2006. godine.

(Lili Benčik)

 

NAJČITANIJE