18.5 C
Poreč
Četvrtak, 16 srpnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Tko je otvorio smetlište u novigradskom naselju Mareda ?

Tko je otvorio smetlište u novigradskom naselju Mareda ?

Popuštanje mjera nadzora korona virusa u protekla dva tjedna se «vidi» i u prostoru. U najzapadnijim dijelovima Istre, od Savudrije, Zambratije, Umaga, Novigrada, Poreča, otvaranjem granice na Dragonji vidi se i osjeća «gužva» na javnim prostorima, terasama kafića, trgovinama. Život se pomalo vraća u svakodnevicu no «otvaraju» se i problemi na koje su, neke od lokalnih samouprava sjeverozapadnog prostora Istre, zaboravili «obraditi» kako im je po zakonu to i «prišiveno».

Pomalo nevjerojatna «eksplozija» u javnom prostoru naselja Mareda, koji je u nadležnosti lokalne samouprave Novigrad, dogodio se proteklog «produženog» vikenda, a saznanja su da se sličan problem, manjih «dimenzija», dogodio i tijekom vikenda prije četrnaest dana.

Na prostoru turističkog naselja Mareda, koje je prije puno «stoljeća» izgradilo slovensko poduzeće «Pionir» iz Novog Mesta sastavljenog od 14 stambenih zgrada svaka s 26 stanova i sa 100 «kućica» u koje se može komotno smjestiti 6 osoba, a koje prostorno «pripada» lokalnoj samoupravi Novigrad, prošlog četvrtka «otvoreno» je na rubu naselja Mareda veliko smetlište. Tko je bio inicijator nekontroliranog bacanja raznolikog otpada u «pet kontejner centra» raspoređenih u naselju, nemoguće je utvrditi no, činjenice ipak na nešto ukazuju.

U naselju Mareda, prema dostupnim nam informacijama, tijekom godine stalno živi 80-tak obitelji. «Ostatak» stambenih prostora u Maredi u vlasništvu je slovenskih državljana koji u svojim nekretninama u pred i post turističkoj sezoni najčešće boravi tijekom vikenda, a tijekom godišnjih odmora ljeti nekretnine u vlasništvu slovenskih državljana pune su gostiju.

Po otvaranju granice prema susjedima u Sloveniji, prije četrnaest dana «osjetio» se u Maredi veći boravak slovenskih državljana. Proteklog vikenda, od 28. do 31. svibnja dogodila se «eksplozija» dolaska gostiju iz Slovenije, što je dobro za hrvatski turizam, no ukoliko je njihov dolazak u Maredu bio usmjeren, uz guštanje i opuštanje u Istri i na čišćenje svojih stanova i apartmana, što je prouzročilo brda nekontrolirano bačenog smeća, onda boravak susjeda iz Slovenije neće biti zapamćen kao plus hrvatskom turizmu već kao velika njihova neodgovornost prema zbrinjavanju smeća koje u Sloveniji, sa sigurnošću, ne bi se usudili, zbog sankcija, nikada napraviti.

Odgovornost za neodgovorno ponašanje gostiju iz Slovenije, koji borave u Maredi u svojim stanovima i apartmanima, ide i na teret lokalne samouprave Novigrad čija komunalna služba očito nije dobro organizirana i nije pratila komunalno ponašanje gostiju iz Slovenije tijekom protekla dva pojačana vikenda, a moglo se pretpostaviti da će otvaranjem granice na Dragonji susjedima u Sloveniji biti dobar razlog za dolazak u Maredu, Istru, Hrvatsku.
(iV)

NAJČITANIJE