17.3 C
Poreč
Subota, 6 lipnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Trebate propusnicu za kretanje izvan mjesta prebivališta? Pročitajte što trebate uraditi!

Trebate propusnicu za kretanje izvan mjesta prebivališta? Pročitajte što trebate uraditi!

Od jučer, 23. ožujka, Nacionalnog stožera Civilne zaštite RH propisao je nove mjere protiv širenja zaraze COVID 19

Nacionalni stožer Civilne zaštite donio je Odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj.

Odluka se neće primjenjivati na osobe, službe i djelatnosti koje su bitne za promet i opskrbu područja, odnosno dnevne migracije zaposlenih u važnim službama za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, novinari.

Nadležne službe ili poslodavci izdavati će propusnice za ulazak i izlazak s područja prebivališta ili stalnog boravišta po sljedećoj proceduri:

  • Zahtjev za izdavanje propusnica možete poslati nadležnim službama u mjestu stanovanja. Adresu elektroničke pošte  ili broj telefona pronaći ćete na  web stranici grada ili općine vašeg mjesta stanovanja. U sklopu JLS djeluju i Stožeri civilne zaštite.
  • U slučaju da tražite propusnicu elektroničkom poštom  ista će biti dostavljena na e – mail adresu pošiljatelja.
  • U slučaju traženja propusnice telefonskim putem, dežurna osoba će propusnicu ispuniti vašim podacima. Na temelju upućenog zahtjeva biti će vam izdana propusnica koju možete dobiti mailom ili podići osobno u pisarnicama JLS u vremenu od 8 – 12 sati.
  • Zahtjev mora sadržavati:

IME I PREZIME, ADRESU I OIB GRAĐANA
RAZLOG
VRIJEME KORIŠTENJA (od – do):

Propusnicu možete pronaći OVDJE.

Mole se građani da se savjesno i odgovorno pridržavaju protuepidemijskih mjera, propusnicu ne mogu dobiti osobe u samoizolaciji. Svako kršenje ove mjere podložno je sankcijama prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Propusnica nisu potrebne za kretanje građana unutar mjesta prebivanja.

Sve informacije, upute, protokoli i smjernice te aktualnosti vezane za korona virus mogu se pronaći i na službenim mrežnim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva, Ravnateljstva civilne zaštite te Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Propusnice će se izdavati  SAMO za vitalne razloge poput skrbi o starijima, djeci i kupnje hrane, izvan mjesta prebivališta.

Za stanovnike koji trebaju hitnu medicinsku skrb tu propusnicu izdaje izabrani liječnik obiteljske medicine, a za ostale razloge poput odlaska na posao, propusnicu izdaje odgovorna osoba u pravnoj osobi, odnosno poslodavac. (iV).

Foto: net.hr

 

 

NAJČITANIJE