31 C
Poreč
Ponedjeljak, 6 srpnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica SPORT Treći međunarodni Goalkeeper camp Cotić - Starčić    

Treći međunarodni Goalkeeper camp Cotić – Starčić    

U dvije posljednje godine dvojica ponajboljih istarskih golmana Aleksa Cotić i Aleksandar Starčić autori su veoma vrijednog projekta kojeg provode u djelo na radost mlađih generacija, odnosno nogometnih vratara iz brojnih klubova Istre, te Lijepe Naše i inozemstva. Za posjeta kampu na igralištu u Dajli mogla se osjetiti atmosfera koja je prisutna u svakom od pet dana koliko je trajao netom okončani – Goalkeeper camp Cotić – Starčić.

Teško je to zadovoljstvo mladih čuvara mreže dočarati slikom, a još manje riječju, no zato je trebalo to raspoloženje iščitati s njihovih lica. Prvo smo zamijetili dvojac najmlađih sudionika kampa s kojim je radio Danijel Starčić, trenutačno član slovenskog prvoligaša iz Velenja. Sin je to legendarnog Ace koji je s porečkim Jadranom ispisao povijesna ostvarenja. Slijedio ga je u tome Aleksa Cotić na golu Porečana, da bi svoje zajedništvo i stručnost okrunili projektom koje je na tragu međunarodno ugleda.

Svoje stečeno znanje mlađi Starčić – Danijel, ponajprije osnovne elemente vratarske tehnike prenosio je najmlađim zaljubljenicima u „buma-maru“, rukavice i čuvanje mreže. Na drugim dijelovima terena s golmanima pionirskog, kadetskog i juniorskog uzrasta radili su prekaljeni vratari Aleksandar i Aleksa.

– Moram priznati da sam ugodno iznenađen zanimanjem za naš kamp, stoga želimo njegov program što kvalitetnije prenijeti na mlade golmane. Jedan od glavnih razloga radi kojeg smo odustali od većeg broja polaznika je kvaliteta rada, a ne masovnosti. Više od 20-tak je mladih golman iz regije koji su bili zainteresirani ostali su izvan kvote s kojom radimo. O tome smo suglasni kolega Aleksa i ja, no moguće je da udovoljimo tom interesu ovog ljeta na 2. kampu koji u to doba održavamo u Ravnoj Gori. I dalje mislimo da je 30-tak polaznika kampa brojka s kojom se može maksimalno raditi – mišljenja je Aco Starčić.

On i prijatelj mu, te prvi suradnik u ovom projektu Aleksa Cotić unapređuju talent polaznika kampa koji iskazuju silnu želju za napredovanjem i s odmakom vremena sve više potvrđuju vrednote u vratarskoj ulozi. Zamjetna je stručna nadogradnja kod svakog ponaosob mladoga golmana što u svakom trenutku tijekom trenažnog ciklusa osjećaju u tom poslu iskusni Cotić i Starčić. Ne znamo je li činjenica – da za kamp vlada veliki interes među polaznicima iz svih krajeva Hrvatske i izvan njenih granica, za utemeljitelje i voditelje – slatka briga? Sigurno da je zbog zanimanja, ali kako udovoljiti svim onima koji su u potrazi za mjestom u Goalkeeper campu Cotić – Starčić?

Iznaći će oni načina kako to riješiti na sveopće zadovoljstvo – mladih vratara i svoje osobno, prenošenjem osebujnog znanja i iskustva – u čemu svojski uživaju. Za daljnji „iskorak“ ostaje im osmisliti kako u skoroj budućnosti udovoljiti zahtjevima golmanskog kampa u ovom dijelu Europe, sa znatno većim brojem sudionika.

– Zasad, u ovom terminu imamo uglavnom mlade golmane s istarskog područja te ponekog izvan tog podneblja. Mnogima iz ostatka Hrvatske nismo mogli udovoljiti, jednako kao i onim iz Bosne i Hercegovine, Italije i Slovenije. Interes za naš kamp doživljavamo kao priznanje za kvalitetu programa koji pružamo mladima. Prepoznali su to u klubovima i otuda zanimanje za sudjelovanje u kampu, a s druge strane to nam je priznanje i poticaj da nastavimo u tom stilu. Novom metodologijom želimo mladima golmanima pomoći u njihovu napredovanju, kako bi jednog dana ostvariti svoje snove o branjenju u većim klubovima – kazao je Aleksa Cotić.

Uz stručni dio posla vratarskog trolista, zahtjevnu zadaću tijekom kampa imale su doktorica Vesna Janko Radovan koja skrbi o zdravstvenom stanju golmanske „obitelji“ te o svemu što je im potrebno na tom planu. Jednako besprijekorno i tehnički dio posla za uspješnost kampa obavila je Romina Cotić. Imali su mladi golmani u Vesni i Rominu svu potrebitu pomoć, a u konačnici toga i istinsku – roditeljsku skrb.

Među 32-oje sretnika koji su uspješno okončali ovaj kamp bili su jedina djevojčica Nika Radolović, te Niko Bezmalinović, Paulo Blažina, Leo Brajković, Marko Bucaj, Leon Čičak, Matteo Fabac, Petar Guga, Mateo Horvat, Jakov Ivinović, Dominik Jadreško, Matej Jadreško, David Jugovac, Marko Kamenčić, Fabijan Kiš, Niko Kovačić, Patrik Laganis, Petar Matijašić, Matija Medaković, Teo Milotić, Erik Ofak, Mateo Paulinić, Max Pergar, Lovro Pichler, Borna Rupenović, Leonardo Sabatti, Ajdin Sprečo, Davide Tomičić, Tian Tul, Danijel Ušić i Endi Velenik.

Za pruženu potporu voditelji kampa su zahvalni donatorima i sponzorima Bonin tartufi iz Livada, To Dora Cerovlje – Alen Baćac, marketu Univers iz Novigrada, pekari Te-Ni Umag, Maraski Zadar, Laki timu iz Kaldira, te nogometnim klubovima Novigrad i Dajla. (iV)

golmani kamp
golmani kamp
« 1 od 21 »

NAJČITANIJE