6.6 C
Poreč
Nedjelja, 19 siječnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Tvrtka u Hrvatskoj uvodi četverodnevni radni tjedan

Tvrtka u Hrvatskoj uvodi četverodnevni radni tjedan

Tvrtka Microsoft u Japanu uvela je eksperimentalni četverodnevni radni tjedan što je prodaju povećalo za 40% tijekom ove eksperimentalne faze, prenosi Večernji list.

Uredi su bili zatvoreni u petak i zaposlenici su dobili plaćeni slobodni dan, jedan više od uobičajenog. Sastanci su bili ograničeni na maksimalno 30 minuta, a online razgovori koristili su se samo kao alternativa ‘licem u lice’ razgovora.

Japan inače ima najviše radnih sati na svijetu. Istraživanje iz 2017. pokazalo je da četvrtina japanskih tvrtki ima zaposlenike koji rade više od 80 sati prekovremeno, a često im nije ni plaćeno.

Tijekom probnog razdoblja koje je trajalo mjesec dana račun za struju smanjio se za 23%, a printanje papira na 59% – kažu iz Microsofta. Ovaj tehnološki div najavio je promjene za zimu, no neće uključivati jedan dan više slobodno nego će se zaposlenike poticati da ‘pametno odmore’. U usporedbi s četverodnevnim radnim tjednom, Jack Ma – suosnivač Alibabe zagovara radni dan od 12 sati kao najisplativije rješenje.

I u Hrvatskoj se jedna tvrtka odlučila za četverodnevni radni tjedan, a radi se o konzultantskoj tvrtci ‘Logičke matrice’. Direktorica Renata Šeperić Petak rekla je kako nisu u nikakvim problemima i za početak najavila šestomjesečnu eksperimentalnu fazu u kojoj će se rotirati jedan po jedan čovjek koji će raditi samo četiri dana u tjednu, a ako se to pokaže dobrim spremna je cjelokupni posao organizirati u četiri dana tjedno.

NAJČITANIJE

- Advertisement -