10.7 C
Poreč
Utorak, 25 veljače, 2020
iVijesti banner
Naslovnica KULTURA U Galeriji Pet kula u Motovunu svečano otvorena izložba Eugena Varzića

U Galeriji Pet kula u Motovunu svečano otvorena izložba Eugena Varzića

Eugen Varzić pažljivim promatranjem, velikom prodornošću i bogatom imaginacijom bilježi stanje čovjeka i vremena.

U srijedu 18. rujna u 20:30 sati je u prepunoj Galeriji Pet kula u Motovunu svečano otvorena samostalna izložba “Ludus” akademskog umjetnika Eugena Varzića.

Slikarstvo Eugena Varzića obilježeno je kontinuiranim istraživanjem, eksperimentiranjem i razvojem. Nerv koji uvijek propituje, te tjera i gura umjetnika prema naprijed rezultirao je novim radovima objedinjenim pod nazivom Ludus. Ime karakterizira osjećaj prisutan prilikom stvaranja  –  trenutka unutar kojeg je slikarstvo Eugena Varzića doseglo stupanj kada slikanje postaje užitak, a igra proces u vremenu. Tematsko područje i dalje ostaje isto – svijet figuracije s motivima ljudskog lika u formi portreta ili autoportreta, no pristup u obradi motiva i sadržaja se značajno mijenja. Svaka slika postaje slika-koncept, te svojom snagom može stajati samostalno prostoru, neovisno od drugih djela nastalih u istom periodu. Svaka slika je istovremeno traganje, propitkivanje i zauzimanje stava.

Na izložbi su posjetitelji mogli razgledati čak 25 djela iz recentnog ciklusa Eugena Varzića, rođenog Slavonca sa stalnom istarskom adresom, što je i najopsežnije i najkompletnije predstavljanje ciklusa “Ludus” u sklopu putujuće izložbe koja je do sada bila predstavljena u Đakovu, Zagrebu, Šibeniku i Slavonskom Brodu. Motovun je peta stanica na ovogodišnjem putovanju koje završava izložbom u Pakracu u studenome ove godine. No, zahvaljujući kvalitetnom i predanom radu, određene ustanove u kulturi su prepoznale kvalitetu Eugenovog rada, tako da će se putovanje ove izložbe nastaviti i iduće godine u još nekim gradovima u Hrvatskoj.

Na svečanom otvorenju su govorili predsjednik Udruge fotografa Fotovun David Matković, načelnik Općine Motovun Tomislav Pahović, kustosica izložbe Sonja Švec Španjol i umjetnik Eugen Varzić. Predsjednik Udruge fotografa Fotovun David Matković je istaknuo kako mu je izuzetna čast i zadovoljstvo ugostiti vrhunskog umjetnika Eugena Varzića u Galeriji Pet kula, načelnik Općine Motovun Tomislav Pahović je istaknuo kako su ga radovi Eugena Varzića u potpunosti oduševili i kako je velika čast Grada Motovuna što može predstaviti recentni opus suvremenog umjetnika koji živi i predano stvara u Istri, a izlaže diljem zemlje i u inozemstvu. Kustosica izložbe Sonja Švec Španjol je istaknula kako posjetitelji po prvi put na ovoj izložbi mogu vidjeti i ranije radove s prikazima istarskih urbanih veduta, ali i posve nove radove koji do sada još nisu predstavljeni javnosti kao što su djela “Hrvatska” i dimenzijama najveći i karakterom najekspresivniji rad “F20”. Akademski umjetnik Eugen Varzić zahvalio se organizatorima Davidu Matkoviću i Tomislavu Pahoviću, kustosici Sonji Švec Španjol, DJ-u Marcu Grabberu, svojoj obitelji, posebno supruzi Romani na vječnoj podršci, kao i sugrađanima, ali i prijateljima iz Sarajeva, Ljubljane, Francuske i Nizozemske koji su došli na otvorenje i podržali ga u umjetničkom djelovanju. Nakon službenog otvorenja posjetitelji organizirano je druženje uz domjenak i nastup DJ Marca Grabbera.

NAJČITANIJE

Smatrate li da Nivio Stojnić, bez obzira na ispriku, treba nakon seksističko – vulgarnog ispada podnijeti neopozivu ostavku ili smatrate da i dalje može obnašati dužnost načelnika Općine Tar Vabriga?