22.9 C
Poreč
Srijeda, 23 rujna, 2020
iVijesti banner
Naslovnica ISTRA U Grožnjanu se skriva prava mala čarolija

U Grožnjanu se skriva prava mala čarolija

Za vrijeme preuređenja sve se mijenjalo, no vrt je ostao netaknut. Vlasnica ga je vidjela kao dopunu kuće, pa je željela da izgleda jednako kao i posljednjih 200 godina, donosi Jutarnji List.

Jedna magična mala kuća ljubičastih ‘škura’ skrila se u samom srcu istarskog Grožnjana. Sada prava ljepotica, La Boutique je do prije dvije godine bila posve zapuštena. No, njena sadašnja vlasnica Ivana mnogo je godina sanjarila o tome kako će baš u tom mjestu, za koje je obiteljski vezana, jednog dana imati kuću za odmor. Kada je vidjela oglas da se prodaje objekt iz 18. stoljeća, odmah je otišla u razgledavanje i odlučila da je to to.

Znala je da je pred njom puno posla, ali nije se dala time obeshrabriti. Činjenica da kuću mora posve preurediti nije je uplašila, kaže, nego joj je bila vjetar u leđa. Konačno će u tom mjestu moći stvoriti kućicu iz snova, kakvu je oduvijek željela.

Vrt miriše na lavandu i ružmarin, a gost u njemu može sjesti, udahnuti miris mediteranskog bilja ili se od sunca sakriti pod veliki rascvali grm.

– Kupila sam je prije dvije godine, a uređenje je trajalo gotovo čitavo to vrijeme. Problem je bio kako sve što nam je potrebno za uređenje dovesti do kuće. Na kraju smo pronašli jedan mali kombi pa smo se uspjeli mic po mic probiti s njime do kuće. Onda je sav taj namještaj trebalo unijeti unutra. Lako je u prizemlju, ali na prvi i drugi kat dolazi se uskim stubama. Namučili smo se jer smo sve sami radili, no voljeli smo svaku sekundu tog posla – priča Ivana.

Najprije je prostor trebalo arhitektonski preurediti, u čemu je pomogla jedna arhitektica iz Zagreba, a potom se Ivana s obitelji bacila na uređenje. S obzirom na to da je kuća uska, vlasnica je odmah odlučila da joj je potreban namještaj koji će se raditi po mjeri, kako bi maksimalno iskoristila prostor. Tako je i bilo, pa je u prostoru zapravo iskorišten svaki centimetar.

Stil uređenja Ivani se nametnuo sam od sebe, čim je vidjela kako kuća iznutra izgleda, shvatila je da ne smije biti uređena moderno, jer joj taj stil neće odgovarati, već pomalo starinski. Kamen i drvo bili su glavni elementi uređenja, a jasno je da je ta odluka bila pun pogodak. No, unatoč starinskom štihu, Ivana je znala kako kuća mora biti opremljena svim tekovinama 21. stoljeća koje su nužne za ugodan boravak turista. Tako ona ima klimu, internet, dvije televizije, perilicu posuđa…

– Mnogo je gostiju iz Hrvatske. Slovenije i Srbije. Nisam se zapravo nimalo iznenadila što smo zimus dobro poslovali, premda smo tek počeli s radom, s obzirom na to da, između ostalog, imamo i podno grijanje. Kao što sam već rekla, pazilo se zaista na sve. Veseli me pročitati komentare gostiju koji kažu, primjerice, da je riječ o staroj kući koja je zadržala svoj šarm. To mi govori da je napravljen dobar posao i da se ostvarilo točno ono što sam željela i na čemu sam, sa svojom obitelji, i radila – dodaje Ivana, koja s uređenjem nije stala samo na kući. Ispred nje je odlučila urediti mali vrt.

Nije bilo puno prostora, kaže, ali željela je da taj mali komad zemljišta svejedno bude savršena nadopuna kući. Ideja joj je bila da vrt miriše na lavandu i ružmarin, da gost tamo može sjesti, udahnuti miris mediteranskog bilja i uživati prije nego što se vrati kući. Ili da se od sunca sakrije pod rascvali grm, ispijajući jutarnju kavu. Mogućnosti je bezbroj, kaže, a proljeće je, baš zbog cvata velikog grma koji se tamo nalazi, najljepše vrijeme za boravak u kući.

NAJČITANIJE