6.3 C
Poreč
Četvrtak, 2 travnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica KOLUMNE U iščekivanju Božića (i gripe)!

U iščekivanju Božića (i gripe)!

Željno isčekivana sezona Božićnog ludila je napokon započela; lampice, drvca, ukrasi i svijetla obasjali su svaki kutak grada – stiglo je omiljeno godišnje doba mnogih! Advent, kuhano vino, druženje s prijateljima, obavezni „Sam u kući“ u krugu najmilijih, te neizostavno pitanje „Gdje ćeš za doček?“ – ma može li bolje?

Nažalost, tu je i druga strana medalje ovog perioda, a to je sezona virusa, viroza i gripe. Jesi li među onima koji se redovno cijepe iz godine u godinu ili si među onima koji ne podržavaju cijepljenje? Koji god bio tvoj odgovor, ovaj ti članak ne može odmoći!

Pitanje glasi: Kako sačuvati zdravlje i ostvariti sve zacrtane „before Christmas“ planove?

  • Ne ignoriraj signale

Sve započinje „prehladicom“ koju zanemarujemo jer smo prezaposleni i uistinu nemamo vremena biti bolesni, a upravo je to najveća greška koju činimo. Radije odleži dan, dva sa prehladom nego pet sa temperaturom!

  • Krevet

Ako nisi imala sreće i temperatura je tvoj novi „best friend“, nema ti druge već da slijediš tradicionalno bakino pravilo: „Pij čaja, sine!“ (naravno, s limunom i medom!), stisneš zube i ne dižeš se iz kreveta jer tijelu ponajprije treba ODMOR!

Ako ti ništa od toga ne upali nema ti druge nego put pod noge i kod doktora!

Kako bi spriječili da do gore navedenih simptoma uopće dođe, najjednostavnije je pratiti nepogrešive savjete naših mama i baka koji zlata vrijede i zato „Kćeri moja“:

  • Ne peri kosu prije nego izađeš na ulicu!
  • Obavezno stavi kapu i šal!
  • Ne pij hladnu vodu!
  • Jedi voće i povrće!

Naravno tu je i jedan savijet „by myself“- ne zaboravi na tjelesnu aktivnost!!!

Ukoliko si osjetljive prirode, a slijediš ove savjete od „milijun dolara“ – dobro ti se piše!

Želimo ti od srca ugodan, zabavan i zdrav prosinac!

A.R.

NAJČITANIJE