23.3 C
Poreč
Srijeda, 5 kolovoza, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO U istarskom podzemlju leži oko 4 milijuna tona ugljena! Je li prijetnja...

U istarskom podzemlju leži oko 4 milijuna tona ugljena! Je li prijetnja zdravlju ili potencijalni turistički brend?

U istarskom podzemlju leži oko četiri milijuna tona neiskorištenog ugljena koji je svojim osobinama zapanjio znanstvenike diljem svijeta, donosi RTL

Skupina znanstvenika otkrila je tragove štetnih tvari u jamskim vodama na području Raše. Vode koje ispiru nalazišta ugljena pune su vanadija, selena, organskog sumpora i radioaktivnog urana. No znanstvenici tvrde da se tih količina ipak ne treba bojati. Naprotiv, mogu se iskoristiti u turističke, zdravstvene i industrijske svrhe.

‘Studije su nam pokazale da imamo najkvalitetniji svjetski ugljen kojeg svakako treba na neki način brendirati i valorizirat’ izjavio je Mladen Bajramović, predsjednik udruge Istarski ugljenokopi Raša.

No ne i eksploatirati jer sadrži ekološki neprihvatljive količine organskog sumpora i drugih teških metala poput radioaktivnog urana i selena. Posebno mjesto među njima zauzima selen. U velikim količinama štetan ali u malim, tvrdi geologinja Gordana  Medunić, vrijedan kao suho zlato.

“Selen je potreban, on je nutrijent, esencijalni element, znači potreban je i ljudima i životinjama za uredno funkcioniranje, sprječava kardiovaskularne bolesti, rak odnosno neke viruse, HIV i tako dalje”, dodala je geologinja Gordana Medunić.

Prema broju oboljelih od raka i drugih bolesti Raša i Labinština ne razlikuju se od ostatka Istre.

“S druge strane imamo puno ljudi koji su prešli devedesete pa i stote a koji su ne samo konzumirali tu hranu nego su i radili u rudnicima”, kazao je Mladen Bajramović.

Količina selena koja kroz tlo završava u povrću možda je taman tolika da bude korisna a ne štetna za zdravlje. To će pokazati buduće analize. Za sad većina vrijednog selena završava u moru što je prava gospodarska šteta, tvrdi geologinja Gordana Medunić.

“Više bi se trebalo staviti naglasak na neke inženjerske tehnološke inovacije da se taj selen prikuplja i da na neki način profitiramo od tog selena”, dodala je Medunić.

Do sada su hrvatski znanstvenici sami okupili svjetski tim i financirali skupa istraživanja pa se nadaju da će netko uskoro prepoznati vrijednost njihova rada.

Razine selena i teških metala mogu se pronaći u povrću i tkivima triju ptica stanarica izloženih tlu, vodi i riječnim sedimentima onečišćenima selenoznim raškim ugljenom. Rudarenjem i spaljivanjem ugljena u okoliš se ispuštaju onečišćivala koja se tamo zadrže desetljećima. Koliko je to zapravo opasno za nas, naše zdravlje te floru i faunu možete pročitati u slijedećem radu, kojeg u cjelosti možete pronaći OVDJE.

 

 

NAJČITANIJE