11.8 C
Poreč
Petak, 30 listopada, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO U Istri se otvara jedna od najluksuznijih uljara u Hrvatskoj vrijedna 10,5...

U Istri se otvara jedna od najluksuznijih uljara u Hrvatskoj vrijedna 10,5 milijuna kuna

Ova uljara više sliči na neku luksuznu trgovinu ili kušaonicu nego na industrijsko postrojenje.

To je bio i cilj poznatog vodnjanskog maslinara i uljara Sandija Chiavalona koji ovaj biznis vodi zajedno s bratom Tedijem. Ovih dana otvara jednu od najluksuznijih uljara u Hrvatskoj vrijednu 10,5 milijuna kuna, od čega 4,5 milijuna kuna europskim novcem. Ostalo se financiralo vlastitim sredstvima i kreditom.

– Za razliku od drugih hrvatskih uljara, kod nas imamo jedan novitet u preradi. Imat ćemo hlađenje maslina na ulazu jer smo u zadnjih 10 godina primijetili da imamo plod koji ima previsoku temperaturu kada ulazi u preradu. Da bismo dobili vrhunsko ekstra djevičansko ulje, temperatura ploda u preradi mora biti od 20 do 22 stupnja. Zato je dobro da se plod hladi jer u berbi plodovi dosežu i 30 stupnjeva. Mi smo četvrti na svijetu koji imamo takvu tehnologiju, uz još tri uljare u Italiji – pohvalio se istarski maslinar koji godišnje proizvode oko 25 tona ulja, a njegovu kušaonicu posjeti oko 10 tisuća ljudi. Kaže da im je cilj uvijek biti u korak sa svjetskim trendovima u proizvodnji vrhunskog ulja.

Osim toga, u ovoj uljari sve je popraćenom najnovijom tehnologijom. Kako nam kaže Chiavalon, on čitav proces može pratiti doma iz kauča gledajući u mobitel.

Izvor: Novac.hr 

Foto: Plava Kamenica

NAJČITANIJE