32 C
Poreč
Četvrtak, 13 kolovoza, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO U Istri su rasprodane sve zaštitne maske

U Istri su rasprodane sve zaštitne maske

Nakon što se u Italiji naglo povećao broj zaraženih koronavirusom, u istarskim ljekarnama rasprodane su sve zaštitne maske, donosi Dnevnik.

U istarskim ljekarnama više nema zaštitnih maski. Nakon što je tijekom vikenda buknula epidemija koronavirusa u susjednoj nam Italiji, u gradskim i privatnim ljekarnama u Istri – maski više nema.

Potvrdila nam je to Ivanka Žiković, ravnateljica Istarskih ljekarni, te otkrila kako su maske gotovo rasprodane već prošli tjedan, a tijekom vikenda nestalo je i ono nešto malo preostalih maski.

“Nula bodova, nema više maski, sve je otišlo. Nije ih moguće ni nabaviti jer ih ni veledrogerije nemaju na zalihama. Nemoćni smo. Zovu nas i privatne ljekarne, ali sve je rasprodano. Mi smo ovdje prvi na udaru, puno naših ljudi radi ili studira u Italiji”, kaže Živković.

Svima koji dolaze u ljekarne i raspituju se o zaštiti od koronavirusa preporučuju da redovito održavaju higijenu ruku i slijede upute Zavoda za javno zdravstvo.

Ne znam koliko bi maske mogle spriječiti širenje zaraze ili zaštititi od nje. Dobro ih je imati, ali one su kratkog daha i štite tek od onog prvog udara”, kazala je.

Zaštitnih maski nema ni u zagrebačkim ljekarnama

“U posljednjih nekoliko tjedana povećana je potražnja za maska, primarno zbog uobičajene pojave sezonske gripe, prehlade i ostalih viroza. Maske se trenutno ne mogu nabaviti, u trenutku kada budu dostupne Gradska ljekarna Zagreb će ih naručiti i one će biti dostupne za građane. Bitno je naglasiti da se ne smije širiti panika i javnosti davati pogrešne informacije. Nošenje zaštitnih maski preporuča se oboljelima, te zdravstvenim radnicima u bliskom kontaktu s oboljelima (u toku tijaže, pregleda ili liječenja). Treba pratiti izjave Ministarstva zdravstva, HZJZ i Kriznog stožera”, poručuju iz Gradskih ljekarni Zagreb.

Čitatelji portala DNEVNIK.hr javljaju pak kako, primjerice u ljekarnama u zagrebačkom Trnju nije moguće pronaći zaštitne maske.

“Bila sam u tri ljekarne i sve je rasprodano. Rekli su mi da sam danas valjda 150. koja je došla po masku”, javlja čitateljica.

NAJČITANIJE