15.1 C
Poreč
Ponedjeljak, 6 travnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica ISTRA U Novigradu je otvoreno reciklažno dvorište 

U Novigradu je otvoreno reciklažno dvorište 

Prigodnom svečanosti obilježen je početak rada reciklažnog dvorišta na prostoru Salvela u Novigradu. Uz nazočnost novigradskog gradonačelnika Antea Milosa i njegovih suradnika, direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) Siniše Kukića, otvaranju reciklažnog dvorišta prisustvovao je i načelnik općine Brtongla Paolo Klarić i direktori nekoliko istarskih komunalnih poduzeća i gradski vijećnici Novigrada.
Otvaranjem ovog postrojenja stavljamo «točku na i», višegodišnjeg projekta koji je «otvoren» sredinom 2017. godine, kada je UO za održivi razvoj IŽ dobio naš Plan gospodarenja otpadom za razdoblje od 2017. do 2022. godine. U siječnju 2018. godine, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost donijeli su odluku o financiranju ovog projekta koji je izgrađen na katastarskoj čestici koju nam je Republika Hrvatska ustupila za izgradnju reciklažnog dvorišta, rekao je gradonačelnik Novigrada Anteo Milos. Zahvaljujem suradnicima, djelatnicima gradske uprave, projektantima, izvođačima radova, nadležnim županijskim službama te Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, Ministarstvu državne imovine i Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, na pomoći i razumijevanju u realizaciji ovog važnog projekta.

Investicija izgradnje reciklažnog dvorišta na Salveli «teška» je  2.3 milijuna  kuna, od kojeg iznosa je 85 posto ili 1.9 milijuna  kuna osigurano iz EU fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda, a u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Oko 343.000 kuna osigurao je za izgradnju reciklažnog dvorišta i Grad Novigrad.
Odvajanje otpada je temelj za uspostavu održivog sustava gospodarenja otpadom. Da bi taj sustav mogao zaživjeti potrebna je kvalitetna infrastruktura dostupna građanima, koja uz spremnike za odvojeno prikupljanje otpada uključuje i izgradnju reciklažnih dvorišta, rekao je u svom obraćanju prisutnima direktor FZOEU-a Siniša Kukić. Kako bi koncept odvojenog prikupljanja u potpunosti zaživio, Fond će Novigradu ovih dana isporučiti i 180 većih kontejnera za odvojeno prikupljanje otpada. Postupak nabave za kante koje su namijenjene razvrstavanju u kućanstvima je u tijeku, a u drugoj polovici ove godine dobit ćemo još oko dvije tisuće spremnika i time zaokružiti komunalnu infrastrukturu, rekao je Kukić naglasivši da će Fond i dalje pružati stručnu i financijsku potporu u realizaciji zajedničkih projekata.
Reciklažno dvorište na Salveli je ograđeni i video nadzirani prostor namijenjen odvojenom prikupljanju prije svega opasnog otpada, otpadnog papira, metala, stakla, plastike, tekstila te krupnog otpada. Reciklažno dvorište se prostire na  površni od 2.500 četvornih metara na kojoj površni je postavljena oprema za prikupljanje 48 različitih vrsta otpada u 32 namjenska spremnika.
Građevinski projekt potpisuje tvrtka DLS iz Rijeke, a izvođač radova bila je tvrtka Graditelj svratišta d.o.o. Zagreb.Upravljanje reciklažnim dvorištem povjereno je komunalnom poduzeću 6. maj d.o.o. iz Umaga. (iV)

« 1 od 6 »

NAJČITANIJE