4.7 C
Poreč
Petak, 4 prosinca, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO U Poreču će se idućeg tjedna posaditi 500 stabala

U Poreču će se idućeg tjedna posaditi 500 stabala

Poreč će idućeg tjedna početi s ovogodišnjom provedbom akcije kolektivne sadnje drveća pod motom „Zasadi stablo, ne budi panj“.

Lani je ova akcija izazvala veliki interes javnosti, pa mi je drago mi je da i u ovoj godini možemo nastaviti s pozitivnom praksom. U Poreču svake godine postoje redovne aktivnosti održavanja i obogaćivanja zelenog fonda u proljetnom i jesenskom periodu, a ova će akcija biti prilika za dodatno oplemenjivanje gradskih oaza i jačanje svijesti o potrebi za očuvanjem i zaštitom prirode, kaže gradonačelnik Loris Peršurić koji će se po gradskim površinama posaditi, i građanima podijeliti 500 sadnica.

Inače, Udruga “Zasadi stablo, ne budi panj!” nastavlja uspješnu prošlogodišnju kampanju sadnje stabala po cijeloj Hrvatskoj, u kojoj je do sada više od 20.000 raznovrsnih sudionika diljem zemlje zasadilo 60.000 stabala u tri dana. Ovogodišnja akcija, prvotno planirana za prvi tjedan prosinca, zbog epidemiološke situacije prebačena je na ožujak, no svi oni koji su spremni, sadnju stabala mogu početi i ranije, napominju iz Udruge, stoga će se u Poreču akcija provoditi u tjednu od 23. do 29. studenog 2020. – Bitno nam je voditi računa o zelenim površinama i to je nešto po čemu je Poreč poznat, pogotovo jer su neka stabla nastradala u nevremenu ili su zbog dotrajalosti ili praktičnih razloga bilo potrebno ukloniti. No, za svako srušeno stablo posađeno je više novih te se kroz prostorni i generalni urbanistički plan vodi računa o uravnoteženosti zelenih i građevinskih površina. Samo na javnim površinama, ne uključujući privatne parcele, ima više od 50 posto zelenila na urbanom području, dok na širem području prelazi i 80 posto. Poseban ćemo naglasak staviti na zaštitu naših zelenih oaza, kao i na stvaranju novih drvoreda i parkića, zaključuje Peršurić. Kolektivna sadnja drveća u Poreču odvijat će se u dva dijela: prvi dio održavat se idući tjedan, kada sa sadnjom drveća počinju mjesni odbori.

Drugi dio akcije predviđa podjelu preko 300 besplatnih sadnica autohtonih stabala građanima koja će moći zasaditi na svojim područjima. O točnom terminu i lokaciji podjele građani će biti pravovremeno obaviješteni, jer će se ova podjela odvijati u skladu s epidemiološkim mjerama. Za ovu su akciju rezervirana sredstva u gradskom proračunu, a realizaciji će se pridružiti i djelatnici komunalnog poduzeća Usluga Poreč koji će razvoziti sadni materijal i pomoći u sadnji i gnojidbi stablašica. U akcijama su sudjelovali predstavnici mjesnih odbora, mještani, te veliki broj djece. Baš zato i ove godine pozivamo sve zainteresirane – bilo da se radi o tvrtkama, udrugama, klubovima ili pojedincima – da nam se pridruže i sadnjom stabla pomognu u stvaranju još ljepšeg i zelenijeg Poreča, u čijoj će hladovini uživati generacije koje tek dolaze – zaključuje gradonačelnik Peršurić.

Izvor i foto: Poreč.hr

NAJČITANIJE