24.2 C
Poreč
Subota, 4 srpnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica ISTRA U Poreču će se održati prvi festival istarskog češnjaka

U Poreču će se održati prvi festival istarskog češnjaka

Na porečkom Trgu slobode u subotu 13. srpnja će se s početkom u 10 sati održati prvi Festival istarskog češnjaka, u organizaciji Udruge proizvođača istarskog češnjaka, pod pokroviteljstvom Istarske županije i njene Turističke zajednice, te gradova Poreča i Buja. Svrha ovog festivala je promocija istarskog crvenog češnjaka kao autohtone istarske sorte za koju je pokrenuta i procedura zaštite.

Sedam članova udruge na svojim će štandovima ponuditi razne sorte iz svoga uzgoja, s naglaskom na istarski crveni, kao i različite proizvode i prerađevine od češnjaka. Na štandu Udruge proizvođača istarskog češnjaka moći će se dobiti korisne informacije o uzgoju i nutritivnim svojstvima, dok će u sajmenom dijelu Festivala sudjelovati i proizvođači udruženi u Domaću web tržnicu.

Demonstrirat će se i tradicionalno umijeće pletenja rešti od češnjaka, a za 13 sati najavljeno je informativno predavanje o češnjaku za posjetitelje i potencijalne uzgajivače. Od 15 sati poznati istarski chef David Skoko će u prigodnom cooking-show programu demonstrirati gastronomske potencijale istarskog češnjaka, a festival završava večernjim nastupom Folklornog društva KUD-a Barban u 20 sati.

NAJČITANIJE