U Poreču je predstavljen projekt-upiši poljoprivrednu školu 

Projekt „Upiši poljoprivrednu – proizvodi hranu i brini se o okolišu“, s ciljem upoznavanja učenika osnovnih škola, a s poticanjem na upisa u srednju školu poljoprivrednog usmjerenja, predstavljen je u Maloj gradskoj vijećnici Poreča, uz nazočnost gradonačelnika Lorisa Peršurća, nositelja projekta  Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč, ravnatelja dr.sc. Deana Ban i voditelja projekta dr.sc. Milan Oplanić i ravnatelja Srednje škole Mate Balote Poreč Krešimir Bronić.

Kako je istaknuto, posljednjih 30-tak godina primjetan je trend sve manjeg broja učenika koji upisuju poljoprivredno usmjerenje u sklopu SŠ «Mate Balota». Pored proizvodnje hrane i izvora dohotka za poljoprivrednike, uloga poljoprivrede ogleda se i u očuvanju prostora od degradacije te u zadržavanju stanovništva na seoskom prostoru. Zbog toga je za cijelo društvo korisno da lokalno stanovništvo, posebice mladi, ostanu živjeti na seoskom području i da se bave poljoprivredom kao osnovnom ili dopunskom djelatnošću. Zadaća je ovog projekta da kroz informativan, poticajan, realan pristup učenicima predstavi glavne značajke poljoprivrede, naglasi važnost poljoprivrednog obrazovanja, opiše primjere i iskustva uspješnih poljoprivrednika u Istri, upozna ih s mogućnostima za usavršavanje odnosno zapošljavanje u poljoprivredi te ih na taj način potakne na upis srednjoškolskog poljoprivrednog usmjerenja.

Cilj projekta je veći broj upisanih učenika u srednju poljoprivrednu školu i pozitivno opće društveno shvaćanje poljoprivrede kao potrebne, dinamične i profitabilne djelatnosti.

Ravnatelj Ban istaknuo je da su uvjeti školovanja u Poreču dobri, budući da je moguće nastaviti obrazovanje na istom mjestu na Poljoprivrednom odjelu riječkog Veleučilišta, pa bi željeli iskoristiti povoljne trenutke u kurikularnoj reformi i razne mogućnosti, poput sufinanciranja razvoja strukovnog obrazovanja iz EU fondova.

Razvoj poljoprivrede danas nije moguć bez adekvatnog stručnog zvanja, mladih, koji se odluče za tu struku. Drago mi je da se uključila Županija i Grad i da zajedničkim snagama pomognemo u animaciji đaka za upis u poljoprivrednu školu, rekao je Ban.

-Poljoprivreda se u Istri tretira kao jedna od glavnih djelatnosti, ali nažalost prisutna je loša percepcija poljoprivredne djelatnosti, u kojoj se ostvaruje nizak dohodak i u kojoj je prisutan dugotrajan i naporan fizički rad, u kojoj ne može ostvariti osobni napredak i razvoj, a uvriježeno je mišljenje da je seoski način života neatraktivan no mi kroz ovaj projekt i materijale pokušavamo  naglasiti suprotno, rekao je voditelj Oplanić naglasivši da će u SŠ Mate Balota 25. ožujka Dan otvorenih vrata za sve zainteresirane učenike i roditelje.

Gradonačelnik Peršurić istaknuo je kako se Poreč u ovaj projekt u uključio sufinanciranjem u iznosu od 40 tisuća kuna budući Poreč potiče razvoj poljoprivrede kroz više mjera, projekata i aktivnosti.

Vezano za projekt “Upiši poljoprivrednu – proizvodi hranu i brini se o okolišu“, osim brošura i letaka u sklopu projekta ostvarena su i dva promotivna videa te posebne web stranice http://upisipoljoprivrednu.iptpo.hr na kojoj zainteresirani mogu pronaći potrebne informacije o mogućnostima i prednostima upisa u srednju školu poljoprivrednog usmjerenja u Poreču. (iV)