22.2 C
Poreč
Subota, 6 lipnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica SPORT U Rijeci otvoren projekt ParaBOX i obilježeno službeno odbrojavanje godinu dana do...

U Rijeci otvoren projekt ParaBOX i obilježeno službeno odbrojavanje godinu dana do Paraolimpijskih igara

Na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske konferencijom za medije otvoren je projekt ParaBOX koji će svim posjetiteljima u potpunom mraku pokušati dočarati  prepreke s kojima se u sportu susreću slijepi i slabovidni paraolimpijci.

Rijeka, 24.8.2019. – Povodom otvaranja novog projekta Hrvatskog paraolimpijskog odbora i Allianza te obilježavanja godinu dana do početka Paraolimpijskih igara u Tokiju, danas je u Rijeci na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske održana konferencija za medije. Između ostalih, na prisutnima su se obratili gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić, član uprave Allianz Zagreb Slaven Dobrić, dvostruki osvajači paraolimpijskog odličja Mikela Ristoski i Branimir Budetić te japanska veleposlanica u Republici Hrvatskoj Nj.e. Misako Kaji.

Press koneferencija ParaBOX
Press koneferencija ParaBOX

«Parabox je multimedijski senzorij koji kreira uvjete potpunog mraka. U tom mraku će se svi posjetitelji okušati u jednom sportskom zadatku – tako ćemo omogućiti svima da izazovu svoja osjetila i probaju kako je to baviti se sportom slijepim i slabovidnim osobama. Siguran sam kako će u minutu-dvije prolaska kroz ParaBOX većina sudionika osvijestiti s koliko se izazova sportaši s invaliditetom svakodnevno susreću i da će im to biti poticaj da prate uspjehe naših paraolimpijaca na predstojećim Paraolimpijskim igrama.“ – izjavio je član uprave Allianza Zagreb, Slaven Dobrić.

Slaven Dobric ParaBOX
Slaven Dobric ParaBOX

Tijekom cijele subote u razdoblju od 11 do 18 sati, svi posjetitelji imaju priliku isprobati multimedijski senzorij i okušati se uz simulaciju odsustva osjeta vida u rješavanju različitih zadataka. Osim toga, zainteresirani imaju mogućnost testirati svoje vještine u paraatletici i stolnom tenisu, dok je za najmlađe pripremljen dječji kutak.

Dječji kutak ParaBOX
Dječji kutak ParaBOX

“Čini me izrazito sretnim što ćemo odbrojavanje godinu dana do paraolimpijskih igara u Tokiju obilježiti kroz ovako značajan projekt. Uz Parabox ćemo predstaviti i neke naše paraolimpijske sportove, a za najmlađe smo pripremili i dječji kutak u kojem će najmlađi crtati i bojati paraolimpijske motive. Cilj nam je da ta subota bude u znaku inkluzije i paraolimpijskog sporta te da cijela obitelj dobije priliku kvalitetno iskoristiti dan.” – izjavio je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić.

Ratko Kovačić
Ratko Kovačić

Cilj projekta ParaBOX je osvijestiti javnost o važnosti paraolimpijskog pokreta i vrijednosti koje proizlaze iz njega kao što su hrabrost, upornost, inspiracija i jednakost. Glavna poruka ParaBOXa glasi „Izazovi osjetila“.

Demonstracija sportova
Demonstracija sportova

«Drago mi je što smo opet imali priliku ugostiti Hrvatski paraolimpijski odbor u Rijeci. Naša Milka Milinković, najuspješnija hrvatska paraolimpijka, godinama je pokazivala važnost uključivanja osoba s invaliditetom u sport. Siguran sam da će naši predstavnici ostvariti odlične nastupe u Tokiju naredne godine, koja je važna i za Gradu Rijeku jer ćemo biti Europska prijestolnica kulture i postati prvi grad u Hrvatskoj koji je dobio tu čast» – izjavio je gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel.

Demonstracija ParaBOXa - Vojko Obersnel

Nakon Rijeke, Allianz ParaBOX nastavlja svoje inspirativno putovanje do grada Osijeka. Već sljedeće subote od 11 do 18 sati na Trgu Ante Starčevića, uz ParaBOX, svi zainteresirani moći će se okušati i u paraolimpijskim sportovima, javljaju iz Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

NAJČITANIJE