17.7 C
Poreč
Utorak, 22 rujna, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO U slučaju pogoršanja epidemiološke slike maske će se morati nositi i na...

U slučaju pogoršanja epidemiološke slike maske će se morati nositi i na otvorenom?

Za dr. Kolarića vrlo je izgledno da će se u zaštiti od virusa i dalje primjenjivati preporuke za rad od kuće

Jedini način da se epidemija drži pod kontrolom jest da se i dalje održava distanca od najmanje metar i pol i na otvorenom, a kad je to nemoguće, bit će sasvim sigurno nužne i maske. Potvrdio je to za Jutarnji list i epidemiolog iz Vladinog Znanstvenog savjeta za Covid-19, dr. Branko Kolarić.

Dodaje da se treba što prije početi razgovarati o mogućim mjerama koje će se morati primijeniti ostane li virus i dalje prisutan tijekom zimskog razdoblja. Naime, zatvoreni prostori, hladno vrijeme i gužve učinit će korona virus još opasnijim. Francuzi su ovih dana zabilježili povećanje broja zaraženih, što su pripisali većem broju turista u Parizu.

Preporuke za rad od kuće ostaju do daljnjeg?

Zbog toga su uveli obvezno nošenje maski i na otvorenom u čak stotinjak ulica u kojima vladaju najveće gužve. Za nepoštivanje epidemioloških mjera uvedene su kazne. U Hrvatskoj Nacionalni stožer, barem zasad, ne pribjegava kažnjavanju.

Za dr. Kolarića vrlo je izgledno da će se u zaštiti od virusa i dalje primjenjivati preporuke za rad od kuće. Što se, pak, tiče mogućeg novog zatvaranja, drži kako do njega generalno neće doći, ali je moguće povremeno zatvaranje nekih prostora, odnosno djelatnosti.

NAJČITANIJE