16.4 C
Poreč
Petak, 7 svibnja, 2021
iVijesti banner
NaslovnicaAKTUALNOU tijeku izrada priručnika zavičajne nastave

U tijeku izrada priručnika zavičajne nastave

Istarska županija je 2014. godine pokrenula projekt Zavičajne nastave u predškolskim ustanovama, a sljedeće su se godine pridružile osnovne pa zatim i srednje škole.

Interes za projekt je od samoga početka bio iznimno velik pa je broj prijavljenih ustanova neprestano rastao, a prije pandemije, odnosno pedagoške godine 2019./2020. prijavilo se 22 vrtića, 45 osnovnih škola i 23 srednje škole, što je gotovo stopostotni odaziv odgojno-obrazovnih institucija na području Istarske županije.

Ovogodišnja novina je izrada priručnika zavičajne nastave za odgajatelje i nastavnike koji
bi trebao olakšati njihov rad, uputiti ih na izvore, kao i na institucije i osobe s kojima mogu
surađivati.

Temeljem javnog poziva imenovana je skupina autora tj. Radni tim za pisanje priručnika koju čine istaknuti odgojno – obrazovni djelatnici praktičari. Skupinu će voditi Dijana Muškardin, a članovi su Igor Jovanović, Gordana Peteh, Karmen Uljanić i Marina Paoletić.

U planu je da tijekom 2021. godine napišu tekst, nakon čega bi se išlo u tiskanje priručnika. Zavičajna nastava je temeljena na dobrovoljnosti sudjelovanja učenika i nastavnika te projektno – istraživačkom radu radu, a najvažniji ciljevi su da djeca steknu znanja o svom zavičaju, upoznaju njegovu jedinstvenost i grade zavičajni identitet.

Posebna se pažnja posvećuje govorima, tj. dijalektima te lokalnoj i regionalnoj povijesti, običajima i tradiciji, kojima zbog globalizacije prijeti odumiranje. Rad na zavičajnim temama je potreba kojom se i u odgojnom i obrazovnom smislu može raditi s učenicima s ciljem uočavanja i prihvaćanja zavičaja kroz njegovu tisućljetnu interkulturalnost i multikulturalnost.

Nadalje, zadnjih godina intenzivno se radi i na afirmaciji i implementaciji zavičajne nastave
u obrazovni sustav Istarske županije i to na svim odgojnim i obrazovnim razinama. Uvođenjem zavičajne nastave u sve obrazovne institucije i kroz sve predmete želi se
njegovati zavičajni identitet te istovremeno očuvati, ali i razvijati regionalne posebnosti
Istarske županije.

Priopćenje Istarske županije

NAJČITANIJE