28.9 C
Poreč
Subota, 4 srpnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica POLITIKA U Ustav RH „instalirati“ vodu kao ljudsko pravo

U Ustav RH „instalirati“ vodu kao ljudsko pravo

Nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću Poreča Maurizio Zennaro i nezavisni vijećnik u prethodnom sazivu porečkog Parlamenta Daniel Šaškin u nedjelju će od 9 do 12 sati ispred ulaza u porečku tržnicu  animirati sugrađane na potpisivanje peticije „voda u Ustav“. Potpisivanjem peticije građani Poreča će podržati prijedlog tridesetčetiri zastupnika u Hrvatskom saboru koji su pokrenuli postupak o promjeni Ustava RH.

Prijedlogom promjene Ustava RH od Hrvatskog sabora se traži da zaštiti vode Ustavom Republike Hrvatske i to na način da se uz članak 70. Ustava RH pridoda članak 70 a koji bi trebao glasiti ,,Svatko ima pravo na čistu i pitku vodu budući su vodeni resursi opće dobro kojim upravlja država. Opskrba kućanstva pitkom vodom je neprofitna komunalna djelatnost koju osiguravaju javni isporučitelji. Komunalna djelatnost opskrbe vodom uređuje se zakonom.“

Od predsjednika Hrvatskog sabora traži se da Hrvatski sabor raspravi o Prijedlogu odluke o promjeni Ustava Republike Hrvatske i da se donese odluka do 1. studenog o.g. Predlagatelji izmjene Ustava RH smatraju da bi se usvajanjem Prijedloga o zaštiti vode u Republici Hrvatskoj učinio iskotrak kao što su Ustavnim promjenama vodu zaštitili u Sloveniji. Potpisivanjem peticije građani izražavaju svoje ustavno pravo na zdravi život, te da im nije sve jedno kada je u pitanju imovina zajednice i nacionalno bogatstvo. Ustavnim promjenama građani bi bili zaštićeni a spriječili bi da se mogućom izmjenom zakona privatizira isporuka vode te  da  prestane biti komunalna djelatnost koju obavljaju javni isporučitelji.

Gradski vijećnici Zennaro i Šaškin, pokretači potpisivanja promjene Ustava RH u Poreču kada je u pitanju zaštita vode pozivaju i druge političke opcije da im se u nedjelju pridruže budući smatraju da je pitanje zaštita vode od važnosti za cijelu društvenu zajednicu i da stranačko znakovlje u takvim situacijama nebitno.

Peticiju možete potpisati ODVJE.

Potpišite peticiju, jer VODA JE ŽIVOT!

USTAV MORA ŠTITITI LJUDSKO PRAVO NA PITKU VODU.

NAJČITANIJE