Učinimo da starije osobe budu sigurnije!

Dolaskom ljepšeg vremena, mnogi građani, pa tako i osobe starije životne dobi, odlučuju više vremena provoditi u prirodi, a u slučaju neinformiranosti ili neopreznosti može doći i do neželjenih posljedica. Kako bi se prevenirali neželjeni nestanci starijih osoba, svatko od nas može doprinijeti širenju svijesti i informiranju.

Godišnje se na području Policijske uprave istarske evidentira oko 50 nestanaka osoba, a od toga se oko pet nestanaka odnosi na osobe starije dobi. Nažalost, u nekim slučajevima posljedice su bile tragične te su nestale osobe pronađene mrtve.

Nestala osoba je osoba koja se udaljila iz svog uobičajenog okruženja (mjesta prebivališta ili boravišta) protivno svojoj volji ili u skladu sa svojom voljom ako to, s obzirom na njene uobičajene životne navike, ponašanje, socijalne kontakte, profesionalne aktivnosti, nije uobičajeno.

Ljudi nestaju iz različitog razloga, a u svom radu policija se najčešće susreće sa slijedećim kategorijama nestanaka: bijeg ili udaljenje iz odgojne ustanove, bijeg ili udaljenje iz zdravstvene ustanove, odlazak od doma s ciljem počinjenja samoubojstva, odlazak od doma zbog psihičkih oboljenja, nesreće u prirodi, bijeg ili udaljenje iz obiteljskog okruženja te nestanak osobe kao posljedica kaznenog djela. Kod starijih osoba uzroci nestanka često nisu dragovoljni, odnosno osobe se udalje iz svojih domova  te se više ne mogu ili ne znaju vratiti kući.

U nastavku donosimo nekoliko savjeta za obitelj, okolinu i osobe starije dobi, koji mogu pomoći u prevenciji nestanaka starijih osoba i njihovom lakšem pronalasku.

OBITELJ:

 • važno je informirati ukućane i okolinu o stanju starije osobe u svojoj obitelji
 • pripremite plan u slučaju nužde i osigurajte okolini popis kontakata u slučaju potrebe (obitelj, institucije)
 • informirajte se o dnevnom planu kretanja starije osobe i budite dio plana
 • osigurajte prostor od mogućeg bijega (zvono koje upozorava da je netko otvorio vrata, zaključavajte vrata i dvorišta, prilagođene brave)
 • izradite narukvicu sa osobnim podatcima (ime, prezime, adresa, broj telefona) u slučaju da se osoba izgubi
 • zamolite okolinu na veći oprez i obavještavanje u slučaju neuobičajenog ponašanja
 • u slučaju nestanka, nemojte čekati da se osoba sama vrati – djelujte!

OKOLINA:

 • odmah obavijestite obitelj i institucije radi pravovremene reakcije
 • pokušajte zadržati (kontakt) osobu do dolaska obaviještene osobe.

SAM/SAMA ZA SEBE:

 • poželjno je da u šetnju uvijek idete u paru ili u društvu
 • prije svakog izlaska iz kuće obavijestite ukućane o svojoj ruti
 • uvijek sa sobom nosite osobne podatke i probajte se javiti obitelji ukoliko se zadržite više od predviđenog.

Policijska uprava istarska je u suradnji s Istarskom županijom 2018. godine pokrenula preventivnu aktivnost prevencije nestanaka starijih osoba  ”Učinimo da budu sigurniji – prevencija nestanaka starijih osoba”, kojom se kroz podjelu informativnog letka i edukacije osoba starije životne dobi, skreće pozornost na ovaj problem, ali i informira osobe u okruženju starije osobe što mogu poduzeti kako bi pomogli starijoj osobi i kako bi se spriječio štetan događaj.

Podsjećamo: da bi prijavili nestanak osobe ne trebate čekati da prođe 24 sata od njezina nestanka. Najbolje je da nestanak prijavite što prije, odnosno čim posumnjate u nečiji nestanak. Policija provjerava svaku prijavu!

Priopćenje istarske policije