28.2 C
Poreč
Nedjelja, 5 srpnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Učitelji u štrajku: svako dijete mora biti zbrinuto!

Učitelji u štrajku: svako dijete mora biti zbrinuto!

U osnovnim školama gdje imamo malu djecu osigurat će se čuvanje djece, a jednako tako osigurat će se čuvanje djece s poteškoćama u razvoju, rekao je Branimir Mihalinec.

Sindikalisti su nakon propalog pokušaja mirenja u Vladi najavili kako od danas kreću u štrajk, zbog čega se roditelji diljem države pitaju što će biti s njihovom djecom danas i dane štrajka, piše 24sata.

– U osnovnim školama gdje imamo malu djecu osigurat će se čuvanje djece, a jednako tako osigurat će se čuvanje djece s poteškoćama u razvoju – najavio je Branimir Mihalinec.

– Tu djecu ne želimo ostaviti da ne budu zbrinuta – rekao je i dodao da “ovo nije štrajk protiv njih niti njihove djece, ovo je štrajk za dostojanstvo njihovih učitelja i to trebaju podržati. Njihova djeca sigurno neće imati nikakve štete”.

Kako se doznaje neslužbeno, štrajk bi danas trebao trajati od 8 do 13 sati prema uputama sindikata i štrajkaških odbora, a o ravnateljima i školama ovisit će kako će biti organizirana dežurstva za djecu.

– Mi nismo ti koji možemo pozvati roditelje da šalju djecu. Za djecu su odgovorni ravnatelji. Ja sam siguran i vjerujem da će preuzeti odgovornost, znajući da sutra neće nitko raditi. Neka ravnatelji procjene trebaju li zvati djecu u školu ili ne – rekao je Mihalinec.

‘Možemo samo apelirati na roditelje da ne šalju djecu u školu’

Sanja Šprem, predjednica Hrvatskog sindikata učitelja, rekla nam je kako samo mogu apelirati na roditelje da ne šalju djecu u školu jer su od sutra svi u štrajku.

– Obveza poslodavca, odnosno ravnatelja, je voditi računa o prihvatu djece tijekom štrajka. Za roditelje to znači da ravnatelj mora organizirati zbrinjavanje djece  – rekla je Šprem i dodala da očekuju ogroman odaziv učitelja.

Nakon cjelodnevnog štrajka danas, od petka se nastavlja cirkularni štrajk po županijama, što znači da će u svakoj županiji dio škola biti u štrajku, a dio raditi normalno. Još nema službenih uputa školama iz ministarstva o tome kako će se organizirati nastava.

Povjerenik mora dati ravnatelju upute za provedbu štrajka, a u školi je za vrijeme štrajka obvezan biti samo štrajkački odbor te djelatnici koji obavljaju poslove koji se po zakonu ne smiju prekidati, piše 24sata.

NAJČITANIJE