25.5 C
Poreč
Petak, 10 srpnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica KULTURA UKRADENA DEMOKRACIJA - knjiga dr.sc. Mirka Štifanića

UKRADENA DEMOKRACIJA – knjiga dr.sc. Mirka Štifanića

Dr.sc. Mirko Štifanić rođen je 10. lipnja 1948. godine blizu Poreča. U Ljubljani je diplomirao na Fakultetu za sociologiju, političke znanosti i novinarstvo, gdje završava poslijediplomski studij iz Sociologije, a doktorirao je u Zagrebu iz Sociologije politike. Njegova predanost, dugogodišnji rad i iskustvo nisu mogli ne uroditi plodom, pa je tako nastala knjiga “Ukradena demokracija – u potrazi za boljom Hrvatskom i direktnom demokracijom.” 

Ovom prilikom mi smo vam je odlučili predstaviti…

„Ova knjiga nastoji odškrinuti vrata prema postizanju suglasnosti o korijenima krize te postizanja nacionalnog konsenzusa o njezinom prevladavanju, što nije lagan niti jednostavan proces. Ali jest moguć!“

Donosimo dio iz predgovora knjige:

Hrvatska se odavno nalazi na seizmički aktivnom tlu. Do 1941. godine kod većine pučanstva, a i dobrog dijela inteligencije, prevladavala je radićevska ideologija, ističe prof. dr. sc. Josip Županov te nastavlja: “Kad se raspala prva Jugoslavija, instalira se ustaštvo kao službena ideologija. Ustaštvo smjenjuje komunistička ideologija… A onda dolazi do sloma i na scenu stupa nova, nacionalna državotvorna ideologija”.

Na tom trusnom terenu svatko je razvijao svoju strategiju preživljavanja. Nije riječ samo o biološkom preživljavanju, niti o ekonomskom, kao ni samo o intelektualnom i duhovnom preživljavanju, već o svima zajedno. U posljednjih dvadesetak godina političke elite bile su najaktivnije i najdjelotvornije u osmišljavanju strategije vlastita održavanja na vlasti ili u opoziciji, ali je narod, odnosno demos, platio najveću cijenu, primjerice u iseljavanju iz Hrvatske. Upravo na to: vlast i narod, te dvije strane jedne medalje, odnosno na funkcioniranje demokratskih institucija, ograničit ću se u ovoj knjizi. Svrha je produbiti spoznaje o povezanosti aktualnog modela demokracije i krize u društvu. Nije cilj samo analiza stanja u društvu, nego upozoriti na žrtve koje takav sustav proizvodi te nakazati mogućnosti prevladavanja krize.

Nakon više od dvadeset godina samostalnosti i višestranačke demokracije, Hrvatska je u najdubljoj krizi. Društvena zajednica je u opasnosti, iako Hrvatskoj danas nitko izvana ne prijeti osvajačkim ratom ili agresijom kao prije tridesetak godina! Gdje je onda opasnost, odnosno odakle dolaze prijetnje? Upozoriti na subjekte opasnosti i subjekte promjena glavni su razlozi nastanka ove knjige. Ona je samo dio prijeko potrebne multidisciplinarne analize stanja u Hrvatskoj danas. Prilog je to Sociologiji podijeljenog društva. Živjeti u takvom društvu nevjerojatno je iskustvo, a najvažnija je zadaća pokušati objasniti o čemu se radi i kamo kao zajednica zapravo idemo te treba li očekivati kontinuitet ili diskontinuitet?

Poseban poticaj za ovu sociološku, točnije funkcionalističku analizu i viđenje stanja u hrvatskom društvu bili su prosvjedi protiv neoliberalizma u Hrvatskoj (2011. godine) i ustanak slovenskog naroda (2012. godine) te fizički sukobi pristaša oporbe i  vlasti u Skoplju (Makedonija). Ove potonje treba shvatiti kao najnepoželjniji ishod prosvjeda za građane bilo koje zajednice, a najpoželjniji za vlast. Sve aktualnije je pitanje kada će podanički hrvatski mentalitet prerasti u buntovnički te hoće li konflikt biti niskog ili visokog rizika? Koliko je još koraka preostalo do lijevog i/ili desnogfašizma? Regionalističkog fanatizma? Hoće li od jedne Hrvatske nastati dvije, ili niti jedna?

Knjiga je zamišljena kao doprinos razumijevanju stanja i poticaj za raspravu te osmišljavanje prevladavanja sadašnje krize, ali i preveniranje nasilja te postizanje općedruštvenog konsenzusa o vitalnim nacionalnim pitanjima. Ona daje odgovor na pitanje kako se osamostaljenje Republike Hrvatske, novi politički sustav i nova politička elita, odrazilo na društvenu strukturu, društvene vrijednosti i društvena pravila. Takva analiza stanja je ne samo potrebna, nego i nužna. Štoviše, to je građanska dužnost svakoga tko tome može pridonijeti.

Ljutnja i gnjev građana svakoga dana prisutni su u mnogim obiteljima, samo je pitanje tko će  ih, i s kojim ciljem, (is)koristiti?

To što dio građana još nije svjestan da su oni supstrat odnosno subjekt demokracije ne daje za pravo političarima da se ponašaju kao vukovi te da se prema građanima odnose kao prema ovcama. Međutim, građani doista mogu postati ovce ako na takvu poziciju pristanu! Političari im takav položaj u posljednje vrijeme nastoje osigurati sve češćim korištenjem navodno sposobnih, a ne podobnih stručnjaka, a radi se o neovisnim znanstvenicima i drugim stručnjacima koji formalno nisu članovi političkih stranaka, ali se daju kupiti i biti u funkciji interesa obnašatelja vlasti ili oporbe. Ti i takvi znanstvenici postaju znanstvenici-političari kada pristrano, tendenciozno i nekritički zagovaraju stavove i odluke političara koji brinu o sebi i svojim interesima. Na taj način prestaju biti neovisni, nepristrani i objektivni jer zloupotrebljavaju znanost u korist političara a protiv razvoja kulture demokracije. Taj fenomen možemo nazvati psi znanosti (parafraza naslova filma Psi rata). Ipak, hoće li se itko tko nije instrumentaliziran, i po koju cijenu, boriti protiv moćnih i bogatih? Treba znati da kada svi odustanu, preostaje samo masa građana na ulici?

Temeljna svrha knjige je objasniti kako se višestranačka demokracija kroz dvadesetak godina odrazila na hrvatsko društvo, tj. na društvenu strukturu, društvene vrijednosti i društvene procese, demografsko stanje, procese i tendencije na prostoru Republike Hrvatske, a cilj je potraga za boljom Hrvatskom! Ona predstavlja razuman napad na nerazuman sustav. Potraga je to za obećanom Domovinom, tj. održivom socijalnom i solidarnom te pravednom i pravnom državom u vrijeme kada je sve izvjesnija mogućnost da je izgubimo! Taj nazadni proces vode neodgovorni i nehumani političari koji potpuno neprimjereno i krivo shvaćaju demokraciju kao vladavinu naroda, te na svaku kritiku odgovaraju da nema boljeg modela demokracije, da su građani rekli svoje na izborima, da nema promjena preko noći… Time pokazuju koliko cijene građane kao kompletne i razumne osobe i subjekt demokracije, ali i njihovu intelektualnu sposobnost. Bolje rečeno, postavljaju im kolektivnu dijagnozu: bolesno društvo.

Ako političari ne pokažu sposobnost, ali prije svega volju za razvoj demokracije, njihova noć za mnoge građane pretvorit će se u noć bez dana! U zbilji to znači da će političari ostati supermani za svoje interese, a invalidi za potrebe građana, uvijek s izgovorom da su za to krivi drugi!

(…)

Istaknuti treba da su tzv. lijevo-desne podjele ne samo prevladane, nego i antidemokratske jer zamagljuju činjenicu da i jedni i drugi kradu demokraciju od naroda odnosno građana. Međutim, to je najsigurniji način održanja kvazi demokratskih političara na vlasti ili u oporbi. Radi se o političkim elitama koje nisu prihvatile pluralističku koncepciju elita, tj. da je politička elita samo jedna od društvenih elita. Na taj način hrvatsko su društvo učinile zatvorenim društvom. Ideološki podijeljeni građani ne uspijevaju vidjeti kroz maglu u koju ih svakodnevno bacaju političari te sami onemogućavaju iskorak naprijed, ali i amnestiraju političke elite za sve neuspjehe. Na taj način građani (p)ostaju podanici političkih elita, a podanici su i sve druge pasivne te uglavnom nepriznate elite. U najnezavidnijem položaju je istinska liječnička elita, podređena povlaštenim liječnicima-političarima koji im zbog vlastite nesposobnosti ne priznaju njihove dokazane sposobnosti i iznimna dostignuća, koja uglavnom ne uspijevaju prijeći okvire klinika u kojima postižu zavidne rezultate.

Nedemokratske političke elite stvaraju privid demokracije ponašajući se kao elita nad elitama, bolje rečeno kao jedina elita, bez etike i morala. Takva se elita praktično nikada ne može razlikovati od klike, ističe profesor Karl Raimund Popper.

Naslovnica knjiga Ukradena Demokracija
Naslovnica knjiga Ukradena Demokracija

Mr.sc. Drago Kraljević u Prologu ove knjige, osim ostalog, ističe:

Knjiga profesoraŠtifanića predstavlja inovativni pristup analizi kulture vladanja u aktualnom hrvatskom modelu demokracije kojeg su političari doveli do sumraka, odnosno – kraja. Moguće rješenje je – izravna demokracija. Autor analizira dva moguća scenarija: a) scenarij raspleta, te b) scenarij zapleta, upozoravajući pritom na ulogu medija i medijsku manipulaciju u režiji političara, što može odigrati odlučujuću ulogu.

Iako je koristio značajnu i relevatnu literaturu, Štifanić piše svakom čitatelju razumljivim jezikom. To je neka vrst sinteze njegovog bogatog znanja, originalne analize i iskustva iz područja društvenih znanosti. Zbog svega toga knjiga je poticajna za razmišljanje i raspravu, a svrha je, kako ističe autor, potraga za boljim modelom demokracije kao temeljnim ljudskim pravom na slobodu i sudjelovanje u cjelokupnom društvenom procesu. To će omogućiti potragu za boljom Hrvatskom. Odgovor na pitanje je li to moguće, može se naći u ovoj knjizi.

Ukoliko želite saznati više javite nam se.

Više tekstova dr. sc. Mirka Štifanića pročitajte OVDJE.

 

 

 

 

NAJČITANIJE