5.2 C
Poreč
Utorak, 9 ožujka, 2021
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO “Uljanik je gradio 8 brodova mjesečno, mogao bi i stotine stambenih kontejnera”

“Uljanik je gradio 8 brodova mjesečno, mogao bi i stotine stambenih kontejnera”

Direktor Uljanika Samir Hadžić govorio je u javljanju u program N1 uživo koliko bi realno bilo očekivati da ovo brodogradilište, ako bi se tako dogovorilo s Vladom, krene u proizvodnju stambenih kontejnera za potresom razorene krajeve Hrvatske.

“Uljanik u sebi sadrži proizvodnju od vijaka do visoke elektronike. Da, mi bismo to mogli (proizvoditi stambene kontejnere), imamo i prostor i hale, mogli bismo prilagoditi jedan pogon, rezati i spajati limove, variti ih. Ništa nije nemoguće i uvijek ću se složiti da je bolje proizvoditi. Slažem se da je nekad nešto jeftinije uvesti. Ali ako vi proizvodite, na to se veže još dvije, tri, pet djelatnosti, tako da je konačni benefit proizvodnje doma isplativ.”

Objasnio je da bi to jako pokrenulo proizvodnju u mnogim drugim tvrtkama u Hrvatskoj; u onima koje bi redom pokrivale potrebe bojanja, unutarnjeg uređenja stambenih kontejnera i sve redom. Naravno, odgovorio je i na to pitanje, da bi država trebala intervenirati u pokretanje takve proizvodnje, ali to bi se, smatra, isplatilo:

“U ovom trenutku govorimo o kontejnerima za potresom pogođenim područjima, a to je, navodilo se, 1500 ili tako nešto.”

Koliko bi ih Uljanik mogao mjesečno proizvoditi?

“Ako je nekad Uljanik mogao ispucavati šest ili osam brodova mjesečno, može se i ovo… Ako se podredimo tome, možemo ih izbacivati tisuće. Ali, sve ovisi o tome kako se složi konstrukcija.”

Tvrtka koja se time ranije bavila, a bila je direktno iz brodograđevnog miljea, bila je 3. maj TIBO:

“Zašto je Tibo otišao u stečaj? To su privatizirane tvrtke, odvojen je od 3. maja i onda je propao.”

Izvor: N1

NAJČITANIJE