15.5 C
Poreč
Srijeda, 8 srpnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica ISTRA UMAG: Energetska obnova osnovne škole

UMAG: Energetska obnova osnovne škole

U okviru projekta „Umag – grad djece 2010.-2020.“ Umag nastavlja s ulaganjima u obrazovanje te osigurava najbolje odgojno-obrazovne uvjete i standarde za svoje stanovnike.

U utorak 26. studenog 2019. godine javnosti je službeno predstavljen projekt „Energetska obnova zgrade Osnovne škole Marije i Line na adresi Školska 14, Grad Umag“, ukupne vrijednosti 21.840.078,16 HRK. Isti je prijavljen na natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Glavni cilj projekta je ušteda toplinske energije za grijanje škole u iznosu od 61,45% na
godišnjoj razini, u odnosu na godišnju potrošnju prije energetske obnove. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Grada Umaga-Umago. Po završetku svih radova  energetski razred škole bit će promijenjen iz C u visoki energetski razred A.

Konkretno, vanjski zidovi bit će obloženi toplinskom izolacijom od kamene vune debljine 10
cm, kosi i ravni krovovi bit će toplinski izolirani kamenom vunom debljine 14 cm, postavit će se nova ulazna vrata, 30-ak unutarnjih vrata, preko 100 PVC prozora i staklenih stijena te 20 brisoleja i roleta. Ugradit će se i novi kotlovi na plin te postaviti preko 680 energetski učinkovitih rasvjetnih tijela.

Ovaj projekt, koji će trajati do kolovoza 2020. godine, dio je umaškog mega projekta „Umag – grad djece 2010.-2020.“ kojim se dovršava rekonstrukcija ili izgradnja novih 17 građevina za odgoj i obrazovanje. Svi objekti škola i vrtića, po dovršetku projekta, udovoljavat će najvišim pedagoškim, sigurnosnim i energetskim standardima namijenjenih radu odgojno obrazovnih ustanova Grada Umaga radi osiguranja prostornih uvjeta za smještaj sve umaške djece.

NAJČITANIJE