10 C
Poreč
Utorak, 1 prosinca, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Umag: Incident na Kravljem rtu - zaštitari verbalno i fizički napali Damira...

Umag: Incident na Kravljem rtu – zaštitari verbalno i fizički napali Damira Grünbauma uz povik TJERAJ TO !

Danas je održana konferencija za tisak radi nezakonitog postavljanja 2 km duge ograde oko Kravljeg rta od strane Terre Istriane doo. Terra istriana doo nema ni koncesiju ni bilo kakvu pravnu osnovu da ograđuje skoro 100 ha državnog zemljišta, a shodno tome nema ni dozvolu za podizanje ograde.
Međutim presica je brutalno prekinuta od strane zaštitara Terre Istriane koji je prijetio novinarki Glasa Istre i fotografu, a samnom se pokušao fizički obračunati!
Znakovito je da smo čuli razgovor zaštitara sa jednim od vlasnika Terre Istriane, a koji je završio naredbom: Tjeraj to!
 
Grad Umag je nedavno srušio ogradu na obali koja je godinama priječila put građanima obalom prema Kravljem rtu što je natjeralo Terru Istrianu da započne izgradnju nove ilegalne, gotovo 2 km duge ograde uz rub obale tj. pomorskog dobra kako bi i dalje nesmetano bespravno koristila državno zemljište. Nova ograda nadograđuje se na već postojeću bespravnu, 2,5 m visoku  i oko 3 km dugu ogradu. Uz ogradu je bespravno sagrađena i montažna kučica sa zaštitarom koji tjera ljude koji bi se uputili u unutrašnjost Kravljeg rta. 
 
Odlukom Visokog upravnog suda još 2012. godine poništava se rješenje i ugovor o rudarskoj koncesiji. Koncesija za izgradnju trajektne luke istekla je još 2009. godine. Tereti koncesije i prava služenja u zemljišnim knjigama odnose se na odluku Narodnog odbora općine Umag iz 1956. godine koja nema nikakvu pravnu snagu.
 
Svjedoci smo ekstremne uzurpacije općeg dobra u ovom slučaju 100 ha državnog zemljišta. Građanima je zabranjen pristup jer se osim zaštitara tu nalazi i lažna oznaka od opasnosti od miniranja! Ovdje se ne minira od 2004. godine, a možda i prije kada je zatvorena i srušena Tvornica cementa koja je famoznom hrvatskom pretvorbom i privatizacijom došla u ruke bivšim direktorima tvornice. 236 radnika je ostalo bez posla, a obećani posao na turističkom projektu Terre istriane nije se ostvario.
 
Očekujemo od središnjh državnih institucija, Ministarstva gospodarstva, Ministarstva državne imovine i nadležnog državnog odvjetništva da napokon oslobode državnu imovinu Kravljeg rta od osoba i stvari i dozvole svojim građanima da imaju više prava od stada ovaca i magaraca koji tamo pasu.
 
Damir Grünbaum
vijećnik Grada Umaga i
Skupštine Iž
Foto naslovnica: Milivoj Mijošek / Glas Istre
 


 
 
 

NAJČITANIJE