28.9 C
Poreč
Subota, 4 srpnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica ISTRA Umag: Izložba nagrađenih autora u sklopu projekta "Trava je još uvijek zelena"

Umag: Izložba nagrađenih autora u sklopu projekta “Trava je još uvijek zelena”

u petak, 28. 2. 2020. u prostoru MMC galerije grada Umaga (Trg Marije i Line) otvorena je grupna tematska izložba članova Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre (HDLU-a Istre).

Izlažu: Aleksandra Benčić, Eugen Borkovsky, Barbara Cetina, Marko Človek, Manuela Drk, Slađan Dragojević, Iva Fonović, Tihana Karlović, Davor Kliman, Branko Kolarić, Silvana Konjevoda, Lovorka Lukani i Karlo Paliska.

Tematski selektirani projekt HDLU-a Istre „Trava je još uvijek zelena„  prvi je u nizu planiranih tematskih projekta kojima je cilj poticanje kvalitete, promoviranje i osnaživanje domicilne umjetničke prakse u području vizualnih umjetnosti.

U prvoj selekciji pristiglih radova odabrano ih je 30, koji su bili izloženi u galeriji HDLU-a Istre u Puli te je tom prigodom, prema ocjeni Umjetničkog savjeta HDLU-a Istre, odabrano 13 djela koja čine ovaj sadašnji postav, a autorima su podijeljene nagrade i priznanja za kvalitetu u umjetničkom izražavanju. Dakle, ovo su radovi koji su u ovom projektu prošli dvije selekcije stručnog žirija.

S obzirom na to da su kratke recenzije ispod svakog izloženog rada nema smisla, a i predugo bi trajalo govoriti o svakom radu posebno.

Naslov projekta „ Trava je još uvijek zelena“ zapravo  je metafora koja upućuje na temu projekta SVIJET OKO NAS. Dakle, projektni  je zadatak bio potaknuti promatrača na razmišljanje o važnim temama današnjice, naravno na onaj način kako to samo umjetnost može, a to je kroz mističnu ljepotu, koja svijet umjetnosti odvaja od mnoštva realnih stvari.

Izložbeni postav odaje uobičajenu heterogenost suvremene vizualne scene, kako po izboru medija tako i prema narativu i specifičnosti izraza koji svojim karakterom  određuje svakog pojedinog autora.

Izloženi radovi su u kombiniranoj tehnici, akvarelu, grafičkoj tehnici, reljefu, fotografiji, kolažu, zatim tu su nađeni predmeti itd. Autori, u skladu sa zahtjevima projekta te na osnovi vlastitog senzibiliteta,  problematiziraju vitalne teme našeg suvremenog doba. Na prvom mjestu to je ekologija,  tj. zaštita okoliša, zatim politika, nasilne migracije stanovništva, nekontrolirana moć elite, sveprisutni kič itd.

Zahvaljujući Gradu Umagu, koji je osigurao sredstva, dodijeljena je Nagrada Grada Umaga za najbolje djelo u ovom projektu.

U Stručnom žiriju za izbor nagrađenog rada bili su: Biljana Bojić, Sanja Benčić , Ivana Martinčić i Milan Marin.

Svaki od izloženih radova odlikuje izvrsnost i bez svake sumnje zaslužuje pozornost promatrača, te odabir za dodjelu nagrade nije bio nimalo jednostavan. Bez obzira na izbor, svih 13 autora zavrjeđuje čestitke.

Novčanu nagradu u iznosu od 2.000,00 kn, koju je dodjelio Grad Umag za najbolje djelo u sklopu ovog projekta, prema odluci žirija dobio je Branko Kolarić za rad „Apoteoza trenutka“.

Rad Branka Kolarića naglašava dihotomiju odnosa racionalnog i duhovnog u umjetničkom svijetu današnjice. Sveopća komercijalizacija ne isključuje niti umjetnost niti ni umjetničku baštinu. Teror korisnog prisutan je u svakodnevici te je umjetnost kao područje duhovnog pod vječitim pritiskom kapitalističkih tendencija u smjeru svrsishodnosti. Na platnenoj podlozi u jednostavnom horizontalnom nizu poredani su metalni pravokutnici s otisnutim shemama antičkih stupova s osnovnim tipovima kapitela. Kanelature stupova prikazane su kao bar kodovi komercijalnih proizvoda. Platnena podloga koja, tretirana višeslojnim nanosima boje i akrilne mase, djeluje rustikalno u odnosu na glatke metalne pravokutnike postavljene u horizontalnom ritmu na sredini rada. Očišćen od suvišnih detalja, rad djeluje uvjerljivo i odaje iskusnog autora koji znalački vlada medijem.

NAJČITANIJE