17.1 C
Poreč
Subota, 4 travnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica ISTRA Umag: prezentacija knjige prof. dr. sc. Mirko Štifanića "Istra planet majmuna ili...

Umag: prezentacija knjige prof. dr. sc. Mirko Štifanića “Istra planet majmuna ili ljudi”

Zašto je knjiga ,,Istra planet majmuna ili ljudi” zabranjena u Istri?

GRADSKA VIJEĆNICA UMAG
SALA DEL CONSIGLIO MUNICIPALE
27.09.2019., 19:00

U svojoj knjizi „Istra: Planet majmuna, ili ljudi? Hrvatska ante finem?“, prof. dr. sc. Mirko Štifanić nastavlja svoj neumorni rad na promoviranju i razumijevanju istinske demokracije u Republici Hrvatskoj, ovog puta s posebnim naglaskom na političku situaciju u Istri. Glavni akter ove knjige, tj. objekt kritičke analize, jest Istarski demokratski sabor (IDS), regionalna politička stranka socijalno-liberalnog opredjeljenja. Knjiga pokušava dati odgovor na pitanje, kao što autor u predgovoru sam kaže, tko su IDS-ovci demokrati ili autokrati?

Prof. dr.sc. Štifanić, analizirajući političku klimu u Istri, ističe da su njeni građani već 25 godina samo formalno temeljni subjekt demokracije, a zapravo su gotovo u potpunosti isključeni iz sudjelovanja u cjelokupnom demokratskom procesu. Jedino koriste svoje demokratsko pravo da izađu na birališta, a i to ne svi. I što je najgore kao da im to ne smeta.

Autor je nezaustavljiv u svojoj namjeri da potakne zaspale i nezainteresirane građane ove zemlje na razmišljanje i na odgovorno ponašanje te preuzima ulogu savjesti svakoga od nas.

U biti, ova knjiga predstavlja Istinu o Istri, stoji u pozivu.

NAJČITANIJE