16.5 C
Poreč
Petak, 5 lipnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Umaški župnik: Pandemija je, možete moliti i kod svoje kuće

Umaški župnik: Pandemija je, možete moliti i kod svoje kuće

I dok se u nekim dalmatinskim crkvama vjernici pak pozivaju na misu, umaški župnik kaže kako će se pridržavati svih mjera sve dok one budu na snazi, donosi 24sata.

Nemojte me prisiliti da zatvorim crkvu. Poštujte pravila. Lijepo vas molim vas da budete odgovorni i da se svi zajedno pridržavamo mjera koje je donio Nacionalni stožer za civilnu zaštitu, poručio je vjernicima i nedjelju umaški župnik, Josip Grbac.

I dok se u nekim dalmatinskim crkvama vjernici pak pozivaju na misu, dok neki župnici otvoreno vrijeđaju i prijete poput Andrije Vrbanića iz Ivanovca kod Osijeka, umaški župnik kaže kako će se pridržavati svih mjera sve dok one budu na snazi.

Još se uvijek ne zna kako će u konačnici izgledati ublažavanje crkvenih mjera zaštite protiv korona virusa, obzirom na to da su vjerska okupljanja zabranjena, a misna slavlja održavaju se u prisustvu do pet vjernika.

Ipak, s popuštanjem mjera, pojedini su vjernici iz Umaga pohrlili u crkvu na nedjeljnu misu koja im je, kažu neki, duhovna hrana.

– Bilo ih je petnaestak, dvadesetak u našoj župnoj crkvi Blažene Djevice Marije, na prijepodnevnoj Velikoj misi. Morao sam na taj način reagirati. Rekao sam vjernicima kako trebaju biti odgovorni. Moliti se i svjedočiti svoju vjeru mogu i u svojim domovima u trenucima dok pandemija još traje – povišenim je tonom nakon bogoslužja rekao župnik Grbac podsjećajući ih na rigorozne mjere Stožera koje su donesene zbog zaštite svih građana.

– Još su na snazi preporuke da nema više od pet vjernika u crkvi a zdravlje je ipak najvažnije – poručio im je. Kazao je i kako bi u utorak trebalo doći do novog dogovora Hrvatske biskupske konferencije i Nacionalnog stožera civilne zaštite, gdje će se dogovarati o načinu obilježavanja vjerskih slavlja.

U crkvi prilikom ulaska i izlaska stoji i dezinfekcijsko sredstvo kojim su vjernici dezinficirati ruke, a neki od njih su negodovali pitajući se tko ima prednost kod prisustvovanja na svetoj misi.

NAJČITANIJE