18.2 C
Poreč
Petak, 5 lipnja, 2020
iVijesti banner
Naslovnica AKTUALNO Ursula von derLeyen: Demokracija je više od glasanja na izborima

Ursula von derLeyen: Demokracija je više od glasanja na izborima

Bit je u tome da se čuje naš glas i da smo sposobni sudjelovati u načinu na koji se izgrađuje društvo.

Nova predsjednica Europske komisije (EK) Ursula von derLeyen izjavila je u utorak da će Dubravka Šuica, potpredsjednica EK za demokraciju i demografiju, biti zadužena za konferenciju o budućnosti Europe koja bi trebala pokazati kakvu EU žele njezini građani.Konferencija bi trebala početi 2020. i trajati dvije godine. Zamišljena je kao forum za povezivanje europskih građana, civilnog društva i europskih institucija, a cilj joj je da Europljani kažu kakvu Uniju žele i kako njome upravljati. Naime, Šuica, dosadašnja članica Europskom parlamenta, imenovana je za potpredsjednicu EK za demokraciju i demografiju.

“Ona će u ime EK biti zadužena za Konferenciju o budućnosti Europe. To je veliki, vitalan proces za našu demokraciju. Ona će tijesno surađivati s Europskim parlamentom i Vijećem EU-a. Jako je važno provesti taj program u sljedeće dvije i pol godine”, rekla je von derLeyen.

Govoreći o Šuičinom resoru, dodala je kako je riječ o “fantastičnom” području koje uključuje usklađivanje rada i obitelji te starenje radne snage.

“Tu se može puno učiniti”, kaže von derLeyen, napominjući da ima gradova i regija koji uspješno pokazuju da je moguće preokrenuti trend i zaustaviti demografski pad.

“Želimo dati novi poticaj europskoj demokraciji. To je naša zajednička odgovornost. Demokracija je više od glasanja na izborima svakih pet godina. Njezina je bit u tome da se čuje naš glas i da smo sposobni sudjelovati u načinu na koji se izgrađuje društvo,” rekla je von derLeyen.

Je li to ostvarivo?

Demokracija kako je opisuje Vladimir Šeks

Inicijativa predsjednice EK je iznimno važna. Možda sudbonosna za razvoj i napredak, a možda i opstanak Hrvatske i čitave EU. O čemu se radi?

O kvaliteti demokracije može se govoriti s različitih aspekata. U jednom aspektu dominirat će povijesno iskustvo, u drugom aktualno stanje i odnosi u društvu. U svakom slučaju od kvalitete demokracije, a to znači od prihvatljivijeg načina obnašanja vlasti, ovisi ne samo razvoj gospodarstva, nego i kulture, profesija i struka, morala i etike, te cjelokupnog razvoja društva i čitave EU.

Naime, vlast u predstavničkoj demokraciji može se obnašati na stvarno demokratski, ali i na kvazi ili potpuno nedemokratski način, tj. bez ikakvog sudjelovanja građana u donošenju odluka koje se odnose na njih.

U stvarno demokratskom modelu vlasti najvažnije je rješavati pitanja od općeg interesa kao što je opći društveni razvoj i napredak. To znači osiguravanje radnih mjesta, plaća, kvalitetno školstvo i znanost, zdravstvo, mirovinski sustav.. .

U drugom modelu, tj. kvazi demokratskom, dominiraju isprazne priče, ideološka nadmetanja, posebno na nevažnim temama i o onome što je bilo u bližoj i daljnjoj prošlosti, stalno nameću političari koje se demokracijom služe kao maskom iza čega skrivaju svoje osobne i grupne interese.

U takvim uvjetima potpore saborskih zastupnika odnosno dizanje njihovih ruku u Hrvatskom saboru ne znače i potporu građana koji su im dali glas na izborima. Drugim riječima, demokracija je u tom slučaju samo maska iza koje su egoistički interesi „uvaženih zastupnika“te vođe političke stranke kao njihovog nalogodavca kojeg bespogovorno slijede. Zbog njegovih i svojih interesa.

Radi se o modelu po kojem se „demokratski“ dolazi na vlast, pa nakon toga dijele najvažnije funkcije i manipulira stranačkim članstvom stalno pokazujući prstom na političke suparnike kao protivnike kao neprijatelje koje treba pobijediti i to po modelu – ili mi ili oni.

Na taj način Vladimir Šeks opisao je u emisiji „Hrvatski premijeri osobno“, stanje za vrijeme kada je predsjednik vlade bio Ivo Sanader. Obnašanje vlasti takvog vodstva HDZ-a zaslužuju posebnu  pažnju, te nameće potrebu i za pisanje knjige o tome kako je predstavnička demokracija u toj stranci funkcionirala te što „uvaženi“ političari postižu za sebe, a što za građane koji su im dali glas na izborima,  nakon toga od njih rade „majmune“.

Očito je da vrh takve stranke, ali i svake druge koja tako shvaća i provodi demokraciju na nacionalnoj ili regionalnoj razini, primjerice u Istri, demokraciju koristi kao masku. Struku i profesiju odnosno znanje i iskustvo ne trebaju. Jer, političari znaju i mogu učiniti sve. Prije svega za svoju korist.

Odlučujuće je sudjelovanje građana

Može se zaključiti da Ursula von derLeyen i Dubravka Šuicasa svojim ekipama mogu potaknuti promjene prema, u biti, direktnoj demokraciji. Međutim, ako u tom procesu ne budu sudjelovali građani, odnosno civilno društvo, stanje se neće bit nije promijeniti nabolje.

Piše: dr. sc. Mirko Štifanić

NAJČITANIJE