USKOK podigao optužnicu protiv šestero poduzetnika i tvrtke Auto Marketing iz Buja

PIŠE ANA RAIĆ KNEŽEVIĆ

USKOK je podigao optužnicu protiv šestero poduzetnika i tvrtke Auto Marketing iz Buja zbog sumnje da su na nezakonitoj preprodaji automobila zaradili oko 4,5 milijuna kuna. Za taj iznos oštetili su državni proračun jer su utajili porez i carinu što su na uvoz automobila trebali biti plaćeni.

Ova afera uskoro će tako dobiti sudski epilog. USKOK sumnja da su se malverzacije s kojima se povezuje autokuću iz Buja i njezini čelne ljude događale od 2017. do kraja 2019. godine. U tom periodu iz drugih zemalja EU dopremali su u Hrvatsku vozila visoke i više klase, te ih dalje preko svoje firme isporučivali krajnjim kupcima.

Kako je lažirana dokumentacija?

No, kako bi izbjegli obračun i plaćanje PDV-a i kako bi omogućili poseban postupak oporezivanja marže okrivljenici su koristili osobe od povjerenja kao prividne stranke ugovora. Drugim riječima za te su ljude nabavljali lažnu dokumentaciju, te su lažirali tko je u stvari prodao automobil i tko je bio dužan platiti porez i carinu.

Osim toga su nova vozila prikazivali kao rabljena. Unutar ove zločinačke grupe uloge su bile podijeljene. Tako su dvojica okrivljenika dogovarala uvoz vozila, dok su četvero njih imali zadatak lažirati dokumentaciju.

Koji su sve propisi prekršeni?

Kada su automobili stizali u Hrvatsku dio okrivljenih ih je koristio za svoje potrebe, dok su ostala vozila davali kupcima na upotrebu, ali dok ne prijeđu 6.000 kilometara ili navrše šest mjeseci od prve upotrebe. Pri tome vozila nisu bila prijavljena nadležnom carinskom uredu u roku od 15 dana od unosa u Hrvatsku. Slijedila je registracija ovih automobila, ali je sve bilo utemeljeno na nevjerodostojnim računima Auto Marketinga bez plaćenih potrebnih davanja.

“Na opisani su način s osnove neobračunatog i neplaćenog PDV-a oštetili Državni proračun Republike Hrvatske za najmanje 4.496.968 kuna”, stoji u USKOK-ovoj optužnici, piše Telegram.hr.

Foto: Direktno.hr